Propala firma za trgovinu dugova u BiH

Preduzeće „Bora“ iz Banjaluke, poznato po trgovini dugovima, zbog kojih je na dobošu završila imovina brojnih preduzeća i građana, završila je i sama u stečaju, saznaje portal CAPITAL.

„Bora“ je upamćena po tome što je kupila potraživanja „Hypo banke“, a zatim pokrenula na stotine sudskih procesa preko kojih je taj dug dug krenula da naplaćuje.

Interesantno, u stečaj ih je gurnuo advokat Feđa Tihić koji ih je zastupao u pojedinim slučajevima, a kojem su ostali dužni 17.550 KM.

Tihić je krajem jula podnio prijedlog za otvaranje stečaja kada je Okružnom privrednom sudu dostavio pravosnažnu presudu koja „Boru“ obavezuje da mu isplati novac.

Zakonom je predviđeno da se stečajni postupak može otvoriti direktno ako je prijedlog podnio povjerilac koji ima pravosnažno rješenje o izvršenju, a koje je neizmireno 90 dana, što je ovdje slučaj.

„Utvrđeno je da povjerilac nije izmiren u roku od 90 dana jer je zadnji dan roka bio 27. avgust, čime su se stekli uslovi za direktno otvaranje stečaja“, navodi se u rješenju Okružnog privrednog suda u Banjaluci.

Sud je pozvao povjerioce da prijave svoja potraživanja, a za stečajnog upravnika imenovao Daliborku Kerezović Damjanović.

Prema podacima iz privrednih registara, „Bora“ je najbolje poslovala 2017. godine kada je prijavila prihode od 63 miliona maraka i dobit veću od 33 miliona KM.

U posljednje dvije godine posluju sa velikim gubicima. Prošle godine, gubitak je bio oko milion maraka, a 2022. godina je završena sa minusom od 8,7 miliona KM.

CAPITAL

Tagovi: