Nikšić, Magazinović, Mektić i Borenović odbili primiti poslaničke sertifikate

Novoizabrani poslanici SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović i Nermin Nikšić odbili su primiti poslaničke sertifikate jer su, kako su naveli, tužili Centralnu izbornu komisiju.

Osim njih, uvjerenja o dodjeli mandata koja su uručivali članovi Centralne izborne komisije (CIK) nisu preuzeli ni poslanici Enver Bijedić, Zukan Helez, Nada Mladin iz SDP-a, Branislav Borenović i Mira Pekić iz PDP-a, te poslanik SDS-a Dragan Mektić.

Saša Magazinović je novinarima rekao da smatra da je CIK najodgovorniji za to što nisu neki glasovi ponovo prebrojani.

- Pripremamo krivičneprijavecp protiv CIK-a i Sekretarijata CIK-a, oni su najodgovorniji i nemam nikakve potrebe da se s njima slikamo”, rekao je Magazinović.

Ni Dragan Mektić iz SDS-a nije preuzeo certifikat jer, kako je rekao medijima, nema povjerenja u CIK.

Certifikat od CIK-a BiH odbio je i PDP-ov Branislav Borenović, koji je reako da da hoće fer i korektne izbore.

Tvrdi da je ovaj izborni proces bio nepravedan.

Dva poslanika iz PDP-a će unijeti dvije table na kojima će pisati da hoće novi izborni zakon, efikasno pravosuđe koje će obezbijediti pravdu i nepristrasne javne servise koji će biti servisi svih građana.

- Po izbornoj računici, SNSD je trebao da ima dva delegata a direktnom podrškom DNS-a, SNSD ima četiri delegata, što je presedan", rekao je Borenović.

Borjana Krišto iz HDZ-a kazala je da očekuje da svi budu odgovorni spram onih čije su pojerenje dobili.

- Ako se budemo ponašali odgovorno, nadam se da možemo očekivati iskorak kada je u pitanju BiH. Dakle, sve ono što se tiče pozicije i položaja svih naroda u BiH", reklaje Krišto.

Poslanicima novog saziva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji su dobili povjerenje glasača na oktobarskim izborima, danas su u Sarajevu uručena uvjerenja o dodjeli mandata.

Poslanicima je uvjerenja uručio predsjednik Centralne izborne komisije Branko Petrić.

Nakon toga je u sali gdje se održavaju sjednice Predstavničkog doma za novoizabrane poslanike održana obuka o načinu elektronskog glasanja.

U 12.00 časova trebalo bi da bude održana i konstitutivna sjednica Predstavničkog doma na kojoj će poslanici dati svečane izjave.

Predloženim dnevnim redom predviđeno je davanje svečane izjave poslanika, a potom i izbor predsjedavajućeg te prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma. Nakon toga uslijedio bi izbor članova Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara BiH.

U skladu s odredbama Poslovnika Predstavničkog doma, dok se ne izabere predsjedavajući, prvom sjednicom predsjedava najstariji izabrani ili najstariji izabrani prisutni poslanik kao privremeni predsjedavajući. Kako je Feni rečeno u PSBiH, u novom sazivu najstarija je poslanica Nada Mladina (SDP BiH), pišu Nezavsine novine.

Poslovnikom je takođe definisano da, nakon što poslanici daju izjavu, Dom među svojim članovima bira po jednog predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda koji će obavljati dužnosti predsjedavajućeg, te prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma.

Predstavnički dom državnog parlamenta sastoji se od 42 člana, od kojih se dvije trećine biraju sa teritorije Federacije BiH, a jedna trećina s teritorije Republike Srpske.

Centralna izborna komisija BiH je 6. novembra donijela Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata Opštih izbora 2018. godine, od kada je počeo teći rok od 30 dana za konstituiranje Predstavničkog doma državnog parlamena.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u naredne četiri godine činiće poslanici 14 stranaka, što je za jednu stranku više nego u prethodom sazivu.

Iz Republike Srpske najviše izabranih poslanika ima SNSD - šest, slijede SDS lista sa tri i PDP sa dva poslanika, dok će po jednog imati DNS, SP i SDA.

Kada je riječ o FBiH, SDA ima osam poslanika, stranke okupljene oko HDZ-a BiH pet, koliko i SDP BiH, DF će imati tri poslanika, SBB i Našu stranku će predstavljati po dva poslanika, dok će po jednog poslanika imati Nezavisni blok, Pokret demokratske akcije - PDA i A-SDA.