Evo šta piše u Sporazumu o mirnom razdruživanju (FOTO)

Narodna skupština Republike Srpske razmatraće Sporazum o regulisanju odnosa Republike Srpske i FBiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima, a koji je pripremila Vlada Republike Srpske. Taj sporazum biće upućen Vladi FBiH na potpisivanje, a uz Sporazum pripremljena je i Informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Republike Srpske i FBiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima.

Portal Banjaluka.net došao je u posjed Sporazuma koji će se naći pred poslanicima.

Sporazum ima 15 članova i podjeljen je Uvodne odredbe, Ciljeve, Suverenitet strana i Prelazne i završne odredbe, a kao potpisnici su predviđeni Republika Srpska i FBiH.

U preambuli stoji da Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine, u dobroj vjeri, u cilju očuvanja mira i stabilnosti, te izgradnje i promovisanja dobrosusjedskih odnosa, pozivajući se na međunarodne akte, principe i prava donose ovaj sporazum.

Uvodne odredbe

Uvodne odredbe imaju tri člana. U prvom članu se kaže:

“Republika Srpska i Federacija BiH (dalje: strane) koje čine Bosnu i Hercegovinu, međusobno će uvažavati državnopravni subjektivitet, shodno statusu strana ugovornica i potpisnika svih aneksa Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Dalje se navodi da se strane obavezuju da će objezbjediti mir i bezbjednost na svojim teritorijama, sigurnost svih građana i imovine, kao i da će razvijati dobrosusjedske odnose u cilju regionalne stabilnosti.

U trećem članu se navodi da su strane saglasne da je jedini optimalan okvir za postojanje BiH Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, a posebno Aneks IV – Ustav BiH, nesagledivo i suštinski izmjenjen protivno voljama strana.

 

Ciljevi

U dijelu “Ciljevi” navedeno je da će strane poštovati obim ljudskih i manjinskih prava i sloboda garantovanih relevantnim međunarodnim aktima i ustavima Republike Srpske i FBiH, te da Evropska unija predstavlja zajednički stratški cilj. U cilju očuvanja vladavine prava, strane će nastaviti proces harmonizacije unutrašnjih propisa sa propisima EU.

Suverenitet strana

U članu 6 navedeno je da “strane međusobno priznaju i poštuju suverenitet, teritorijalni integritet i geografsku cjelovitost, kao temeljne pravne, političke i civilizacijske vrijednosti koje su nepovredive. Strane se obavezuju da će se uzdržavati od radnji koje bi mogle dovesti do povrede suvereniteta, teritorijalnog integriteta i cjelovitosti neke od strana”.

Član 7 se konkretno odnosi na razdruživanje, u njemu se navodi: “Strane se mirno razdružuju zbog nemogućnosti obnavljanja izvornog Opšteg okvirnog za mir u BiH, koji je garantovao ravnopravnost entiteta i konstitutivnih naroda na osnovu konsenzusa primjenom konsocijativne demokratije i mehanizama zaštite entitetskih i nacionalnih interesa”.

“Strane će nakon mirnog razdruživanja funkcionisati suvereno u skladu s državnopravnom tradicijom, koju baštini RS od 9. januara 1992. godine, kada je proglašena te tradicijom koju baštini FBiH od 18. marta 1994. kada je obrazovana Vašingtonskim sporazumom”.

Definisano je da bi granica bila na mjestu trenutne linije razgraničenja između dva entiteta i da bi oba zadržala svoju teritoriju u omjeru (51-49).

 

U 10. i 11. članu navodi se da će strane nakon procesa razdruživanja potpisati Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama između Republike Srpske i FBiH u cilju razvijanja međusobne kulture, sportske, naučne i druge saradnje, te da će potpisati Sporazum o dvojnom državljanstvu između strana kako bi omogućili pripadnicima nacionalnih grupa, da posjeduju državljanstvo zemlje za koju osjećaju pripadnost.

Prelazne i završne odredbe

U posljednja četiri člana definiše se da će strane formirati carinsku uniju koja će funkcionisati u prelaznom periodu. Takođe, navodi se da će u periodu od tri godine od ratifikacije sporazuma, a do potpunog formiranja sopstvenih sistema, koristiti istu valutu, zadržati zajedničku monetarnu i carinsku politiku, PDV sistem, čije funkcionisanje će biti uređeno na principu dvije odvojene kancelarije.

Strane će posebnim sporazumima definisati eventualne nadležnosti koje mogu funkcionisati na zajedničkom nivou u prelaznom periodu.

Na kraju, navodi se da su za sprovođenje Sporazuma zadužene Vlade Republike Srpske i FBiH, te da Sporazum podliježe obaveznoj ratifikaciji u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentu FBiH.

 

Informacija

Kao prateći dokument, Narodnoj skupštini predložena je Informacija na 45 strana u kojoj se taksativno navode razlozi za mirno razdruživanje.

Navodi se u čemu se to ogleda antidejtonsko djelovanje  u BiH. Tu se spominje uloga visokog predstavnik i Ustavnog sud BiH po. Navedene su i informacije o prenosu nadležnosti kroz godine, kao i efekte tog prenosa nadležnosti. Jedan dio Informacije se odnosi na “pritiske na Republiku Srpsku”, ali i rezoluciju o genocidu u Srebrenici, svesrpski sabor, “destruktivno djelovanje bošnjačkih političara”, “podrivanje dejtonske BiH” i slično.

banjaluka.net

Tagovi: