Krivična protiv sudije zbog poljoprivrednog zemljišta u Gradišci

Grad Gradiška podnio je Vrhovnom sudu RS zahtjev za preispitivanje 25 presuda banjalučkog Okružnog suda Banjaluka u vezi sa zakupom 414 hektara poljoprivrednog zemljišta na području ove lokalne zajednice. Pored zahtjeva Vrhovnom sudu, podnesena je i krivična prijava protiv predsjednice Upravnog odjeljenja Okružnog suda Banjaluka Mire Došenović zbog pravnog shvatanja koje je 19. aprila uputila sudijama ovog odjeljenja.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić podsjetio je danas na konferenciji za novinare da je riječ o 25 presuda u korist firme „Agroeksport kompani“ iz Gradiške kojima je Okružni sud u Banjaluci poništio odluke Skupštine Grada Gradiška o dodjeli u zakup zemljišta na području ove lokalne zajednice malim i srednjim poljoprivrednicima.

Adžić je rekao da je koncesioni ugovor na predmetno zemljište sa „Agroeksport kompani“ istekao u septembru 2022. godine, a da je ta firma tužbu podnijela u oktobru 2023. godine kada nije imala nikakav pravni interes i što dovodi u pitanje njenu aktivnu legitimaciju.

„Gradska uprava i Skupština grada sprovele su sve procedure za dodjelu poljoprivrednog zemljišta u zakup na zakonit način i uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Pravobranilaštva RS. Odluke Okružnog suda u Banjaluci su šokantne. Nosio sam presude sudijama, notarima, advokatima i svi su se smijali i pitali da li je moguće da se tako nešto dešava i da se donose takve presude“, rekao je Adžić.

Prvi čovjek Gradiške kaže da traži i od VSTS da se uključi i stane na stranu zakona i pravde.

„Pozivamo ih da stanu na stranu onih koji žele da obrađuju zemljište, a ne na stranu onih koji sedam godina nemaju proizvodnju, a to je „Agroeksport kompani“, poručio je Adžić.

Pravni zastupnik Grada Gradiška advokat Aleksandar Sajić poručio je da je problem što nije u pitanju jedna sudska odluka, već zato što je doneseno 25 odluka od strane sedam različitih sudija Okružnog suda u Banjaluci.

„Pored toga što su nepravilne i što smo mi njima nezadovoljni, presude su u potpunosti iste kao da je neko naložio kakav sadržaj treba da imaju. A u stvari i jeste naložio, jer su sve odluke donesene nakon što je Upravno odjeljenje tog suda 19. aprila ove godine zauzelo skandalozno pravno shvatanje zbog čega je i podnesena krivična prijava protiv predsjendice tog odjeljenja“, rekao je Sajić.

Prema njegovim riječima, odjeljenja sudova imaju pravo da zauzimaju pravna shvatanja o nekakvim situacijama ili pitanjima, ali on kaže da za 27 godina karijere nije naišao na ovako nešto.

„To pravno shvatanje kaže da se ima zauzeti stav da je riječ o nezakonitim upravnim aktima, što znači da je predsjednik Upravnog odjeljenja dala nalog sudijama da usvajaju tužbe u ovim slučajevima. To se ne smije raditi, to je nezakonito i zato smo podnijeli krivičnu prijavu protiv predsjednika Upravnog odjeljenja“, precizirao je Sajić.

Što se tiče samih odluka, on je ocijenio da su neblagovremene i nezakonite i u materijalnom i u procesnom smislu.

„Presude su nezakonite, jer se osporava akt koji nema svojstvo upravnog akta u smislu zakona o upravnim sporovima. Pored toga, tužilac nema aktivnu legitimaciju i u konačnici većina tužbi je neblagovremena. Zbog svega toga smo izjavili zahtjev za vanredno preispitivanje Vrhovnom sudu RS, a to će uraditi i Pravobranilaštvo RS“, rekao je Sajić.

On je istakao da očekuje od VSTS-a da ispita postupak i način donošenja spornih odluka suda u Banjaluci, jer su donesene u istom periodu i na gotovo identičan način.

„Što se tiče ugovora koje su potpisali mali i srednji poljoprivrednici svi ugovori su na snazi. Svi zakupci mogu da nastave da koriste to zemljište, njima se ništa ne može desiti i ne mogu doći u situaciju da plaćaju odštetu bilo kome, jer su u zakonitom postupku dobili zemljište i potpisali ugovore“, zaključio je Sajić.

Poljoprivrednik iz Cerovljana Ilija Nikolić rekao je da je zemljište koje su dobili u zakup važno za sva mala i srednja poljoprivredna gazdinstva koja su dobila parcele.

„Zamolio bih sud da pravedno sagleda sve tužbe i donese presude. Ako ostanemo bez tog zemljišta, neće nam preostati ništa drugo nego da svoju mehanizaciju dovezemo pred sud, pa neka sudije obrađuju zemlju, a mi ćemo biti prinuđeni da idemo u inostranstvo“, poručio je Nikolić.

Podsjećamo, CAPITAL je ranije objavio da je vlasnik i direktor „Agroeksport kompani“ Bogdan Sladojević podnio krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Gradiške Zorana Adžića i predsjednika gradiške skupštine Milenka Pavlovića, kao i protiv bivšeg ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Borisa Pašalića.

Pored toga, CAPITAL je objavio i da je odlukama Okružnog suda Banjaluka firmi „Agroexport kompani“ praktično otvoren prostor za tužbe i podnošenje zahtjeva za naknadu štete i izgubljene dobiti, piše CAPITAL.ba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tagovi: