Da li će Laminci dobiti dobiti muzej i kulturno blago Lijevča polja?

U planu je obnova parohijskog stana koji je u selu Laminci kod Gradiške, prije više od jednog vijeka, podigao prota Dušan Subotić.

Ovu kuću je 1909. godine podigao tada mladi sveštenik Subotić i jedini je objekat koji je on gradio, a koji je ostao do naših dana kao kulturno i duhovno blago Lijevča polja.

Po projektu koji je urađen u Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS, objekat bi bio prenamjenjen u muzej posvećen proti Subotiću, etnološkoj, kulturnoj, duhovnoj i vojničkoj prošlosti sela Laminaca – koji su prvi u Lijevču imali crkvu – tzv. čadorliju.

Projekat čeka blagoslov vladike banjalučkog Jefrema, nakon čega bi se moglo pristupiti njegovoj realizaciji.

Prota Dušan Subotić rođen je 11. septembra 1884. godine. Bio je značajna ličnost u društvenom i političkom životu gradiškog kraja. Nemjerljivo je zadužio svoj kraj počevši od inicijative za izgradnju prvog pontonskog mosta preko rijeke Save 1920. godine, čime je povezao lijevu i desnu obalu i napravio veliki prosperitet ne samo opštine Gradiška nego i čitavog Lijevča polja i Potkozarja, nastavio je rad svoga oca koji je učestvovao u izgradnji prve varoške crkve, pomogao je da se tadašnja gimnazija u Gradišci podigne na viši nivo, podigao je prvu banovinsku bolnicu  i jos mnoge druge objekte.

Ubile su ga ustaše 5. maja 1941. godine, a na dan njegovog stradanja 2018. godine postavljena je i otkrivena bista u samom centru Gradiške u znak sjećanja na čovjeka koji je htio, mogao i napravio puno za svoj kraj.

Svojim djelima je  doprinio, da je Gradiška u vrijeme njegovog života dobila naziv „Mali Beograd“.

Banjaluka.net

Tagovi: