Ovo je tajna najboljih kolača (FOTO)

Da li ste čuli za takozvani univerzalni vanila krem, koji poslastičari stavljaju u većinu svojih kolača i torti?

Nemojte odmah da mislite da su lijenji - oni tako zapravo prave najljepše poslastice, jer je ukus ovog krema koji se topi u ustima, prosto nezamjenljiv!

Probajte i uvjerićete se sami, a mi vam prenosimo originalni recept:

Sastojci:

500 ml mlijeka,

štap vanile (trebaće vam sjemenke iz štapa),

 4 žumanaca,

150 g šećera,

50 g brašna ili gustina,

 1 list želatina.

Priprema:

Zakucati mlijeko sa rendanim sjemenkama iz vanile. Po želji stavite i prazan štapić, koji treba izvaditi kad mlijeko provri. Ako je ne skuvate, prazan štapić stavite u šećer, sameljite i dobićete domaći vanilin šećer.

Žumanjca umutiti sa šećerom, pa dodati brašno ili gustin, izmiješati da nema grudvica. U to sipati malo provrelog mlijeka, dobro razmutiti pa dodati i ostatak mlijeka. Dobro izmiješati, vratiti u posudu u kojoj se mlijeko kuvalo i kuvati na laganoj vatri dok se krem ne zgusne.

Skloniti sa vatre i dok se hladi često miješati, da se po vrhu ne uhvati korica, ili prekriti prozirnom folijom. Za brže hlađenje, krem sipajte na veću tacnu, raširite i pokrijte folijom.

Za gušći krem, skuvani krem skloniti sa vatre, neka malo stane, pa umiješati prethodno nakvašen i ocijeđen želatin.

Dobili ste osnovni krem za filovanje torti i kolača, a možete po želji i da obogatite ukus dodavanjem mućene slatke pavlake,  umućenim maslacem i otopljenom čokoladom, kao i voćnim ekstraktom.

Tagovi: