Tanzanija od marta ukida radne vize za građane BiH

Nakon što je potpisan historijski diplomatski sporazum između Tanzanije i BiH, najavljen je niz protokolarnih saradnji između ove dvije, sada već prijateljske zemlje, te će se sprovesti niz reformi za dobrobit obje zemlje.

- Zaista smo ponosni da smo postali partner sa zemljom kao što je Bosna i Hercegovina. Oni su zaista jedan divan narod koji je dosta propatio, ali imaju jako puno potencijala i mi smo to vidjeli. Cilj je da naše dvije zemlje sarađuju na poljima industrije, poljoprivrede, kulture i međunarodne saradnje. Odličan diplomatski kor ove zemlje je dokazao svoju naklonost prema nama, i mi ćemo to sigurno širokih ruku prihvatiti, - rekao je ministar za vanjsku politiku Tanzanije, Huelulu Mukunutupupua.

Vlada ove zemlje je već od marta najavila otvaranje granica svim građanima BiH, kako bi neometano mogli raditi u ovoj zemlji, graditi zajedničku budućnost i povezivati ove dvije kulture.

- Mi smo svi različiti i trebamo učiti jedni od drugih. Znamo u kakvoj lošoj situaciji se nalazi ova zemlja i mi smo spremni pomoći. Od marta ove godine, građani BiH će moći putovati u Tanzaniju bez vize, a svi oni koji budu htjeli raditi, neće trebati radnu dozvolu. Vjerujem da veliki broj ljudi želi otići iz ove zemlje, a Njemačka i Austrija su već poprilično popunjenje. Planiramo primiti oko 150.000 radnika iz različitih oblasti, a u prvi plan se izdvajaju IT stručnjaci, doktori, ekonomisti, te radnici stručnog usmjerenja, - dodao je Huelulu Mukunutupupua, piše BH Vjesnik.

Pored navedenih profesija, traže se i pedagozi, poljoprivrednici, menadžeri, autoprevoznici i njegovatelji.

Tagovi: