Širom svijeta zabilježen gubitak signala na mobilnim telefonima, nestaju podaci, operateri zabrinuti

Korisnici mobilnih telefona u raznim dijelovima svijeta danas su se suočili sa gubitkom signala, nestankom podataka i nemogućnošću glasovne ili SMS komunikacije zbog poremećaja koji su pogodili mnoge telekomunikacione operatere.

Britanski operater mobilne telefonije, kompanija O2, saopštila je da je problem sa softverom kod eksternog dobavljača izazvao danas nestanak podataka korisnika i da radi na otklanjanju problema “što je prije moguće”, prenosi Rojters.

O2, koji je u vlasništvu španske kompanije Telefonika, naveo je da su korisnici Tesko Mobajla, Ski Mobajla i GifGafa, koji koriste njegovu mrežu, takođe pretrpili nestanak podataka.

Iz britanske kompanije su dodali da su i drugi operateri širom svijeta registrovali poremećaje, ali nisu naveli nijednu kompaniju.

– Jedan od naših eksternih dobavljača identifikovao je globalni problem softvera u svom sistemu koji je uticao na nas. Mislimo da su pogođeni i drugi mobilni operateri širom svijeta – poručili su u saopštenju iz O2.

Danas su takođe na nekoliko sati bile prekinute usluge mobilne telefonije SoftBank grupe u nekim dijelovima Japana, čiji su korisnici imali problem sa pozivima i razmjenom tekstualnih poruka, uoči berzanskog debija te kompanije, tj. Inicijalne javne ponude (IPO) koja bi sa iznosom od oko 21 milijarde dolara trebalo da bude jedna od najvećih na svijetu.
Problemi sa mobilnim uslugama počeli su rano popodne po lokalnom vremenu i postepeno su otklanjani, izjavio je portparol SoftBank korporacije, Naomasa Suzuki, izvještava agencija AP.

On je rekao da je poremećaje izazvao mehanički problem u 4G telekomunikacionim sistemima SoftBanke. U nekim slučajevima, usluge 3G mreže su automatski uključene.

SoftBank je vodeći provajder mobilnih usluga u Japanu, sa oko 40 miliona korisnika.

Poremećaji su brzo postali jedna od glavnih tema na društvenim medijima, i bili su glavna vijest na javnom servisu NHK TV.

Neki Japanci su na Tviteru napisali da ih je zabrinulo obavještenje o nestanku signala na njihovim mobilnim telefonima i da im je ta neugodnost napravila problem.

Usluge fiksne telefonije nisu bile pogođene.