Filmom "Lica Lafore" završen Međunarodni filmski festival "Uhvati film - Banjaluka"

Međunarodni filmski festival "Uhvati film - Banjaluka" završen je večeras prikazivanjem filma "Lica Lafore", reditelja Denisa Bojića.

U protekla dva dana banjalučka publika imala je priliku da pogleda 26 filmova o osobama sa invaliditetom. Pored projekcije domaćih i stranih ostvarenja na temu invalidnosti, prateća aktivnost festivala bila je i izložba fotografija "Kultura i osobe s invaliditetom", te debata o istoimenoj temi. 

Filmski festival o osobama s invaliditetom u Banjaluci postoji od 2011. godine. Na prvom Festivalu prikazano je osam filmova, uglavnom iz Srbije i BiH, a sedam godina kasnije se prijavilo čak 636 filmova iz 22 zemlje svijeta (Rusija, Italija, Australija, Njemačka, Indija, Iran, Srbija, BiH...). 

- Festivalom želimo da dа dоprinеsеmо smаnjеnju sоciјаlnе distаncе prеmа оsоbаmа sа invаliditеtоm, оdnоsnо dа sе krоz filmsku umјеtnоst (putеm prоmоvisаnjа pоtеnciјаlа оsоbа sа invаliditеtоm) stvоrе uslоvi zа vеću vidlјivоst i njihоvо uklјučivаnjе u svе sfеrе društvеnоg živоtа - navode organizatori ove tradicionalne manifstacije.

Ovogodišnji festival su podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske i grad Banjaluka, a medijski pokrovitelji bili su portali "Mojasrpska.info" i "Mojabanjaluka.info".

Organizator festivala je Humanitarna organizacija "Partner".