Večeras 158. vječiti derbi

Kucnuo je čas vječitog derbija, 158. po redu. Najveća utakmica srpskog fudbala koja se igra večeras od 19 sati u Humskoj često je umjela da donese iznenađujuće rezultate. I kada je neki od dva najljuća rivala bio u lošijoj formi, na ovom meču kao da bi dobio neka krila i prebacio mogućnosti. Zato derbi nije samo utakmica, već priča za sebe. Praznik. I svaki duel vječitih ulazi u anale.

Kada dođe vrijeme da odmjere snage Partizan i Crvena zvezda, najbolje će mišljenje dati onaj koji nije igrao za ta dva kluba, a opet osoba od pedigrea. Zato smo za sagovornika pozvali Iliju Petkovića, nekadašnjeg selektora reprezentacije Srbije i Crve Gore, legendu srpskog fudbala.

– Ako se uzme u razmatranje sve dosad viđeno, onda je u prednosti Crvena zvezda. To preimućstvo, koje je pred derbi doduše uvijek samo na papiru, potkovano je osvajanjem titule prvaka Srbije i plasmanom u Ligu šampiona. Dakle, “crveno-bijeli” su u zanosu i biće im lakše svakako, bez obzira na to što se utakmica igra u Humskoj. Zvezda ima i veći fond konkurentnih igrača. Sa druge strane, Partizan bi eventualnom pobjedom anulirao sve ono što se u njegovom slučaju smatra neuspjesima. To će vjerovatno biti vodilja “crno-bijelih” – kaže Petković za Blic.

Ishod derbija mogli bi da odluče tamnoputi napadači. Računajući sva takmičenja ove sezone, Rikardo Gomeš je najbolji strijelac Partizana, dok je povratnik Ričmond Boaći nemilice tresao mreže u Zvezdi prije odlaska u Kinu.

– Boaći je imao prazan hod, koji nije zabrinjavajući, jer nije trajao dugo. Gomeš nije došao u Partizan u pravom trenutku. Njemu će sada biti teže. Boaći je tu u prednosti jer je osetio draž derbija, nije mu tijesan dres. Rikardo će prvi put zaigrati na ovakvoj utakmici, što može da mu donese pozitivne poene, ali i one negativne. Zavisiće, naravno, i koliko će biti nadahnuti njihovi saigrači.

Gledajući aktuelnu situaciju, u boljoj poziciji su “crveno-bijeli”. Ali, kada dođe na red vječiti derbi, mnoge su se kule rušile i pozicije neočekivano mijenjale. Nemali broj puta Partizan je zablistao kada je bio u zaostatku za Zvezdom, i obratno.

– Veličina derbija leži upravo u tome što se nikada sa sigurnošću ne može odrediti favorit, niti jedan drugom mogu da prijete. Ova utakmica je specifikum. To je događaj koji bi zaista trebalo studirati, on je iznad svakog prosijeka. U Jugoslaviji su dueli sa zagrebačkim Dinamom i Hajdukom za dva najveća srpska kluba bili derbiji. Ali, onaj međusobni je dobio ime veliki. Zapravo je – najveći. Takvih utakmica malo da ima u svijetu. Po naboju, možda se u isti koš mogu svrstati samo oni gradski derbiji Glazgova: Seltik – Rendžers, Buenos Ajresa: Boka – River, Rio de Žaneira: Flamengo – Fluminense.

Svi priželjkuju da ne bude na tribinama previše strasti i usijanih glava.

– Našu sliku često umiju da iskrive navijači, koji su do te mjere odvojili svoju borbu da ona nerijetko izađe na nasilje. Oni bi trebalo da shvate da jesu u duši različiti, ali ne fizički. Svjedoci smo da mogu da budu mirni kada hoće. Inače, ne prognoziram ishod, ali očekujem odličnu utakmicu, koja se neće igrati samo za bodove već i za prestiž – zaključio je Petković.

VJEČITI DERBI

Stadion Partizana. Kapacitet: 32.710 gledalaca. Sudija: Danilo Grujić (Niš).

Partizan: Stojković, Vulićević, Marković, N. R. Miletić, N. G. Miletić, Šćekić, Kosović, Pantić, Zakarić, Janković, Gomeš.

Crvena zvezda: Borjan, Stojković, Savić, Degenek, Rodić, Jovičić, Krstičić, Ben, Čaušić, Marin, Boaći.