Mundijal: Nakon 20 godina trofej vraćen u Francusku, Hrvatima srebro

Fudbalska reprezentacija Francuske osvojila je zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Francuzi su u finalu savladali reprezentaciju Hrvatske sa 4:2 i tako po drugi put u svojoj istoriji osvojili pehar namijenjen najboljoj reprezentaciji na svijetu.

U 19. minuti reprezentacija Francuske povela je sa 1:0 autogolom Maria Mandžikića. Napadač Vatrenih glavom je zakačio loptu nakon centaršuta Antoan Grizmana i skrenuo loptu u mrežu svog reprezentativnog kolege Danijela Subašića. Hrvatska je do izjednačenja od 1:1 došla u 28. minuti. Domagoj Vida je poslao loptu koju je primio Ivan Perišić i šutirao po golu. Lopta je zakačila jednog igrača Francuske, promjenila smjer i Ugo Ljoris je ostao nemoćan. U 35. minuti Ivan Perišić je igrao rukom. Sudija Nestor Pitana je dao znak za VAR tehnologiju i provjerio da li je bio penal. Poslije pregleda VAR tehnologije ustanovljeno je da je Ivan Perišić igrao rukom i dosuđen je jedanaesterac. Antoan Grizman je u 38. minuti mirno realizovao penal. Precizno je šutirao uz lijevu stativu, Danije Subašić je bio nemoćan a Francuska je povela sa 2:1.

U drugom poluvremenu Francuska je povela sa 3:1 u 59. minuti. Strijelac trećeg pogotka za Trikolore bio je Pol Pogba. Veznjak Mančester Junajteda  prvo je šutirao desno loptom, nakon što je njegov udarac izblokiran lopta se vratila do njega, a potom je Pogba udarcem lijevom nogom pogodio nebranjeni dio gola Danijela Subašića. Već u 65. minuti bilo je 4:1, a strijelac je bio Kilijan Mbape. Lukas Hernandez je dodao do Kilijan Mpabea koji je šutirao sa vrha šesnaesterca i zakucao loptu u lijevu stranu Subašićevog gola. Hrvatska je do kraja susreta uspjela samo da ublaži poraz. Golman Ugo Ljoris je napravio kardinalnu pogrešku u 69. minuti a Mario Mandžukić je to kaznio i postavio konačan rezultat ove utakmice od 4:2. Francuska je tako po drugi put u istoriji osvojila titulu Svjetskog prvaka. Prvi put su bili Svjetski prvaci 1998. godine kada su bili organizatori prvenstva.

M. L.