Pet godina Prosvjetine škole srpskog jezika u Beču

Polaznicima Prosvjetine „Škole srpskog jezika“ u Beču svečano su uručena svjedočanstva o pohađanju nastave. Dodjeli su prisustvovali, osim đaka, roditelja, sveštenstva i svi Prosvjetini pedagozi na čelu sa potpredsjednicom Prosvjete, Svetlanom Matić.

Zvanično je završena peta školska godina ovog projekta dopunske škole. Učenici su, osim svjedočanstva, dobili i diplome časopisa za djecu "Vitez", kao i knjige na poklon. Knjige su donirane od prijatelja Prosvjete, časopisa "Vitez" iz Beograda, pa će đaci na raspustu moći da vježbaju ćirilicu uz "Najlepše pesme i priče Vitezove antologije", pjesnika Nedeljka Popadića.

Potpredsjednica Društva Svetlana Matić je zahvalila prisutnima na saradnji i pozvala ih da i naredne godine budu dio prosvjetnih i kulturnih aktivnosti Prosvjete. Posebno je zahvalila episkopu Andreju, sveštenstvu i svim hramovima SPC u Beču i Austriji koji podržavaju ovaj projekat od samog početka. Podsjetila je da školu nije lako održavati, ali da ipak postoji podrška, između ostalog od strane Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Ministarstva spoljnih poslova Vlade Republike Srbije.

Ona je pozvala i predstavnike srpskih klubova u Beču i Austriji da ne ignorišu ovaj projekat već da ga podrže, da se uključe u rad škole i pošalju svoju djecu da uče srpski jezik, jer ovo je škola za svu djecu srpskog porijekla u Austriji, kao i za sve one koji žele da nauče srpski jezik na pravi način, prenosi RTS.

Uz ostale pedagoge, nastavnice srpskog jezika Aleksandra Tanasković, Vesna Špirić i Suzana Milovanović, bile su presrećne jer su zajedničkim radom uspjeli da djeci srpskog porijekla približe kulturu svog naroda i jer se njihova misija nastavlja i naredne godine u nadi sa još većim brojem đaka.

„Svi su radosni jer se škola svake godine razvija i što se svake godine broj đaka povećava, a nastava nadograđuje i biva sve kvalitetnija. Kada sam počela da radim imala sam samo jedan razred koji je učio osnove jezika, ćirilice, kao i naše kulture. Sada, pored razreda koji uči početni nivo, predajem u razredu u kom učenici dobro poznaju jezik i koriste ćirilicu, tako da se nastava s njima odvija na naprednom nivou gdje radimo književnost, učimo gramatiku srpskog jezika, kao i istoriju i geografiju naše zemlje", izjavila je Aleksandra Tanasković, nastavnica srpskog jezika.

Istovremeno se završila i nastava predškolskog razreda - Male pričaonice, čiji je zadatak da djeci od tri do šest godina kroz igru i kreativno približi srpski jezik, kako usmenim tako i pismenim putem.

Iako je to početni nivo učenja srpskog jezika, veoma je važan jer se djeca upoznaju sa osnovama jezika i pisma od malih nogu. Zato nastavnice Jovana Mitić, Ivana Milovanović i Bosiljka Krstić sa zadovoljstvom pristupaju radu sa dječicom ovog uzrasta.

„Ja učestvujem u ovom projektu tek nekoliko mjeseci, i zaista sam prezadovoljna uslovima za rad kao i činjenicom da se škola razvija i da se javila potreba za proširenjem nastavničkog kadra. Nadam se da će sljedeće školske godine još više đaka doći u Malu pričaonicu da se družimo i da kroz igru učimo srpski jezik, ćirilicu i osnove naše kulture", izjavila je Jovana Mitić, pedagog Prosvjetine škole.

I Mali hor Prosvjete, pod vođstvom Vere Simić, završio je ovaj semestar svojom tradicionalnom žurkicom - maskenbalom, na kojoj su i djeca i prisutni pjevali, igrali i svima poručili - vidimo se ponovo u septembru.