Ugradnja balona u želudac uskoro u Srbiji, može da se smrša do 20 kilograma

Ugradnja balona za gojazne, koji su izrađeni od savremenih materijala, uskoro će biti započeta u Kliničkom centru Srbije i dostupna o trošku Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja svim pacijentima koji prođu zvaničnu proceduru Centra za gojaznost.

"Orbera intragastični balon, napravljen je od silikona, postavlja se endoskopskom metodom i ne izaziva oštećenje sluzokože želuca", izjavio prof. Aleksandar Simić, hirirug Prve hirurške klinike KCS, za “Novosti“.

Iako se ugradnja balona u želudac, koji gojaznim pacijentima pomaže da smršaju, primjenjuje već godinama, mnogobrojni kontraefekti sprečavali su pacijente da se podvrgnu ovoj operaciji.

"Metoda ugradnje se nije naročito promijenila. Endoskopski pristup ubacivanja i vađenja balona ostao je isti, ali je velika razlika u kvalitetu materijala. Novi materijali ne iritiraju želudac, ne izazivaju oštećenje sluzokože i samim tim su smanjeni kontraefekti. Zbog toga nema nikakvih problema da se drže i po šest mjeseci", objašnjava prof. Simić.

Balon se ubacuje kroz usta, ima zapreminu od 500 do 600 mililitara, u zavisnosti od potrebe pacijenta.

"Postavljanje nije bolno i izvodi se u opštoj anesteziji. Nakon toga, dolazi do drastičnog smanjenja apetita. Pacijent može da pojede znatno manje nego ranije i glad se zadovoljava propisanim količinama hrane", kaže prof. Simić.

Tokom šest mjeseci, pacijent može da smrša više od 20 kilograma. Ukoliko to nije dovoljno i potreban je dodatni gubitak, baloni mogu ponovo da se ugrade, nakon pauze od 3 do šest meseci, pišu “Novosti”.

Osim Kliničkog centra Srbije, sertifikat za ugradnju novog balona ima još jedna privatna klinika u Beogradu.

Operacija ugradnje želudačnog balona izvodi se i kao dio pripreme za druge operacije, a takođe je indikovan kod veoma gojaznih pacijenata koji se podvrgavaju hirurškom liječenju gojaznosti, kako bi se mršavljenjem smanjio operativni rizik.