Eksperiment ruskih naučnika koji decenijama zgrožava svijet

Kasnih 40-ih u Sovjetskom Savezu je navodno proveden jedan od najjezivijih eksperimenata u istoriji o kojem ima jako malo zvaničnih informacija pa je prerastao u popularnu rusku urbanu legendu.

Ovo je priča koja je objavljena 2010. godine na stranici "Creepypasta", a zatim predstavljena kao stvaran događaj i/ili "usmeno predanje".

Nučnici su željeli da otkriju šta se događa s ljudskim mozgom nakon mjesec dana nesanice. Kao pokusni kunići naučnicima su poslužila petorica sibirskih zatvorenika koje su smjestili u za to posebno pripremljenu sobu.

Davali su im gas i druge stimulanse kako bi ostali budni. Na početku eksperimenta im je obećana sloboda ako uspiju da ostanu budni punih 30 dana.

Naučnici su ih posmatrali kroz dvostruko staklo smješteno iza ogledala, a soba je bila ozvučena kako bi se mogli pratiti njihovi razgovori. U početku, sve je bilo normalno, ali već petog dana moglo se primijetiti da je nivo stresa veći. Potom su međusobno prestali da pričaju jedni s drugima, a u mikrofon su počeli šaptati kompromitujuće stvari jedni o drugima.

Devetog dana počeli su da vrište. Dvojica među njima satima su trčali po sobi i urlali bez prestanka. Ni ponašanje ostalih nije bilo ništa manje zabrinjavajuće. Počeli su kidati stranice iz knjiga i fekalijama ih lijepiti na ogledalo pa ih naučnici više nisu mogli pratiti.

Kada su već mislili da prekinu eksperiment, situacija se naglo smirila. Tri dana nisu urlali, niti razgovarali pa su naučnici odlučili da uđu u sobu. Preko razglasa su im poručili da je eksperiment gotov. Naredili su im da legnu na pod i obećali da će ih pustiti na slobodu ako učine ono što im kažu.

Zatvorenici su onda saopštili nešto što je naučnike zaprepastilo.

"Više ne želimo da nas oslobodite", rekli su zatvorenici.

Idućih nekoliko dana, naučnici su razmišljali o sljedećem koraku, a 15. dan su zaključili da će prekinuti eksperiment. U sobu je pušten svjež vazduh kako bi isparili gasove za stimulisanje nesanice. Zatvorenici su shvatili da će ih uskoro osloboditi, ali uopšte nisu djelovali sretno zbog toga. Naprotiv, počeli su da vrište i mole naučnike da im vrate gas. Kada su vrata otpečaćena, u prostoriju je ušla vojska i zatekla uznemirujući prizor.

Jedno mrtvo tijelo ležalo je na podu u lokvi krvi. S lica su mu nedostajali koža i meso. I drugi su bili osakaćeni, a ono što je bilo najjezivije, činilo se da su povrede nanijeli sami sebi. Abdomen im je svima bio otvoren i jeli su vlastito meso. Četvorica koja su bila i dalje u životu grozničavo su se opirali pokušajima da ih iznesu iz prostorije. Jedan od njih izgubio je previše krvi i umro nakon što je tri minuta tijelom udarao u zid u pokušaju da izbjegne izvlačenje.

Ostali su hitno prebačeni u bolnicu. Kada su ljekari pokušali da operišu jednog zatvorenika, imao je toliki strah od anestezije da je pokušao da se otrgne sve dok nije slomio većinu kostiju. Kada su mu konačno uspjeli ubrizgati anestetik, srce mu je stalo i umro je na bolničkom stolu.

Preostala dvojica operisana su na živo. Intenzivna bol im uopšte nije smetala i luđački su se smijali što je izluđivalo ljekare. Kada su ih upitali zbog čega žele da se vrate u sobu za eksperiment, obojica su odgovorila da moraju da ostanu budni.

Naučnici su namjeravali da ih "uspavaju", ali sa vrha im je naređeno da nastave eksperiment. Štaviše, dobili su uputstvo da trojica naučnika uđu u sobu sa zatvorenicima za kaznu zbog loših rezultata eksperimenta.

U tom trenutku je vođa tima naučnika poludio. Uzeo je pištolj, ubio vojnog oficira koji je nadgledao eksperiment i jednog od preostalih zatvorenika.

Tada je upala vojska. naučnik je uhapšeni poslan u Sibir, a kompletno naučno postrojenje spaljeno do temelja. Esksperimenti sa spavanjem više se nisu provodili, ali spomen na događaj ostao je u visokim vojnim krugovima i prerastao u legendu koja se prepričava i danas, a inspirisala je nekoliko horor filmova koji su danas hit na internetu.

Tagovi: