Mještani Ramića ogorčeni, zbog deponije smeća ugrožena im osnovna ljudska prava

Mještani Dragočaja, Ramića i drugih okolnih mjesnih zajednica žale se na neprijatne mirise sa deponije u Ramićima, smatrajući da im je ugroženo osnovno ljudsko pravo, odnosno pravo na život, jer se svakodnevno truju, a rukovodstvo DEPOT-a ne preduzima ništa da se taj problem riješi.

“Više puta smo upozoravali ljude koji vode DEPOT, pisali određene predstavke, ali bez uspjeha. Od zaposlenih u DEPOT-u čija imena iz opravdanih razloga ne možemo navoditi, saznali smo da je glavni problem to što se sa drugom sanitarnom kasetom nije adekvatno rukovalo i ona je u potpunosti uništena. Zbog toga se dešavaju i stvaraju vrlo otrovni gasovi, a oni će se, po našim saznanjima, pojačavati, dok šteta koja je nastala po preduzeće DEPOT nije mala.

Drugi vrlo značajan problem jeste u tome što je sam direktor DEPOT-a odlučio na svoju ruku da na deponiju smješta ostatke uginulih životinja, za šta, prije svega, nema dozvolu Ministarstva građevinarstva, prostornog uređenja i ekologije. Na taj način dolazi do prave nekontrolisane ekološke katastrofe, jer se leševi životinja niti mogu, a niti smiju smještati na ovakvim vrstama deponija, bez adekvatne kontrole, nadzora i zbrinjavanja.

Ali, imajući u vidu broj mesnica i klaonica u banjalučkoj regiji, to je očito vrlo profitabilan posao koji može i mora biti predmet dodatnih kontrola. Da li DEPOT kao preduzeće ima od ovog prihode, koliko oni iznose, da li su realni? Koja je količina otpada smještena na godišnjem nivou i da li je i prihod prikazan realno, da li je odluku donio Nadzorni odbor DEPOT-a, da li je naknada realna ili potcijenjena? Ova i druga pitanja biće upravo predmet naših pitanja za neadležne institucije”, ističu nezadovoljni mještani Ramića.

Oni navode da nemaju povjerenja u rukovodstvo DEPOT-a da će ovaj problem riješiti, jer su im se obraćali u proteklih pet godina.

“Zbog toga ćemo se sada obratiti svim nadležnim institucijama uz konkretne dokaze, fotografije i analize iz ovlaštenih kuća koje smo angažovali da nam pomognu u ovoj našoj borbi”, ističu nezadovoljni mještani Ramića.

blmojgrad.com

Tagovi: