NSRS: Iz prijedloga zakona povučeni članovi koji se odnose na rezervni sastav policije

Iz Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima izbrisani su članovi koji se odnose na uspostavljanje rezervnog sastava policije, kao što je dan ranije najavljeno iz MUP RS.

Ovo je na današnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske potvrdio predstavnik MUP RS Srđan Obradović, koji je u obrazloženju odluke naveo da je za formiranje rezervnog sastava policije potreban duži vremenski period i dodatna novčana sredstva.

On je istakao da su određene analize pokazale da je za uspostavljanje rezervnog sastava policije potreban duži vremenski period i sredstva u smislu provođenja konkursnih procedura i selekcije, opremanja uniformama i drugom pripadajućom opremom. Takođe, kako je istakao on, potrebno je i dodatno vrijeme za adekvatnu obuku da bi se rezervni sastav policije stavio u funkciju.

Obradović je istakao da je razlog za donošenje ovog prijedloga zakona bila potreba za poboljšanjem određenih zakonskih rješenja s ciljem preventivnih djelovanja. On je dodao da je prijedlogom ovog zakona predviđeno pomijeranje starosne granice za zapošljavanje u MUP RS, što će podmladiti pripadnike te bezbjedonosne institucije.

Obradović je najavio i da će MUP Srpske reorganizovati interventne snage, te tako moći da brže i efikasnije odgovori na sve bezbjednosne izazove, posebno na migrantsku krizu.

On je kazao da su u prijedlogu ovog zakona jasnije definisana pojedina policijska ovlašćenja. To se, prije svega, odnosi na nadležnosti direktora, dodatno angažovanje posebnih jedinica, kao i povećanje nivoa zaštite informaciono-komunikacionih struktura i uspostavljanje sistema elektronskog poslovanja s građanima.

Na zahtjev šefa Kluba poslanika SDS Miladina Stanića data je pauza tokom koje bi poslanici te stranke trebalo da se detaljnije informišu o ovom zakonskom rješenju, odnosno amandmanima koje je uložila Vlada Srpske.