"Zlatne niti ćirilice" nastale prema motivima minijatura iz starih srpskih knjiga

U Banjaluci je sinoć otvorena izložba "Zlatne niti ćirilice" koju čini više od 50 originalnih radova u tehnici veza i zlatoveza, nastalih prema motivima minijatura iz starih srpskih knjiga i čije su teme azbuka, ćirilica, srpsko pismo.

Izložba, koju je priredilo udruženje "Beo-etno vizija" iz Beograda, otvorena je povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i proslave dana Svetog Save.

Na izložbi se čulo i da ćirilica odražava dušu srpskog naroda, njegovo samosvojno duhovno nasljeđe, te da je autentična kultura veza, koja se u srpskom narodu razvija i njeguje unutar srednjovjekovne dvorske i crkvene umjetnosti, inspirisala članice "Beo-etno vizije" iz Beograda da ljepotu oslikanih i kaligrafisanih ćiriličnih slova iz drevnih rukopisanih knjiga prenesu na platno iglom i koncem.

Autor izložbe i predsjednik "Beo-etno vizije" Vera Avlijaš rekla je novinarima da publika na izložbi može vidjeti upravo "zlatne niti ćirilice", odnosno simbole i poruke u kojima će moći da nasluti kako je svijet funkcionisao u srednjem vijeku.

Avlijaševa je zajedno sa svojim koleginicama Oliverom Jasikom, Natašom Cvejić i Vesnom Stojanović izvezla radove prikazane na izložbi.

Udruženje "Beo-etno vizija", osnovano je krajem 2012. godine, nastoji da očuva tradicionalni umjetnički vez i druge srodne zanate, te da sa ovim oblikom srpskog nematerijalnog kulturnog nasljeđa upozna podjednako i domaću i stranu publiku, ali i da poveže stvaraoce sličnog senzibiliteta u regionu i svijetu.

Izložba se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Srpske, Sekretarijata za vjere i Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci.

Stručnu kordinaciju ovog izlagačkog projekta potpisuje "Artis centar" iz Beograda čiji je direktor, istoričar umjetnosti, Tamara Ognjević govorila na otvaranju.

Izložba će biti otvorena do 15. februara.