Zbog Tajvana i Kine iPhone 14 će kasniti

Izgleda da će Apple, slično 2020. godini, sa zakašnjenjem predstaviti novu iPhone seriju.

Možda ste čuli za Nensi Pelosi i njenu posjetu Tajvanu koja je izazvala bijes Kine.

Možda ste čuli i to da Kina Tajvan smatra svojom teritorijom, a da posjetu američke delegacije smatra direktnim napadom na njen teritorijalni integritet i kao prijetnju po nacionalne interese Kine.

Ako niste - vrijeme je da se osvijestite i počnete da živite u realnosti koja bi, ako do tenzija između Tajvana i Kine zaista dođe, mogla da postane mnogo neprijatnija.

Na Tajvanu se nalazi veliki broj kompanija koje su direktno uključene u proizvodnju i druge nužne faktore nastanka ne samo pametnih telefona, nego i čipova koji se koriste u najširoj industriji - od računara, preko pametnih automobila i automobila uopšte sve do servera i infrastrukture neophodne za izgradnju i održavanje Cloud-a.

Sve ovo napisano direktno se tiče i kompanije Apple i najnovije serije iPhone 14, koja sredinom septembra, po redovnom redu vožnje, treba da stigne u premijernoj najavi. Nažalost po mnoge, to se izgleda neće desiti, jer zbog zategnutih odnosa u posljednjih par dana stručnjaci sve glasnije pričaju o tome da će iPhone 14 kasniti.

Kompanija TSMC, koja se nalazi na Tajvanu i za koju neki kineski zvaničnici kažu da je što pre treba preuzeti i označiti kineskom, isporučuje čipove do Pegatron postrojenja, koja se nalaze u Kini, a gdje se spajaju iPhone uređaji najvećim dijelom (jer Apple to čini i u Indiji i još nekim dijelovima sveta, ali u daleko manjem obimu).

Zbog novih pravila o uvozu i označavanju porijekla robe, sva roba sa Tajvana bi trebalo da bude vraćena u fabrike što će izazvati odlaganje slaganja tj. sklapanja i dalje proizvodnje ne samo iPhone 14 telefona, nego i brojnih drugih tehnoloških uređaja.

Da stvar bude gora najistaknutiji članovi menadžmenta obe kompanije, TSMC i Pegatron, bili su na sastanku sa Nensi Pelosi, što navodno dodatno komplikuje izvoznu i uvoznu proceduru za obe kompanije. Prema riječima neimenovanih izvora GSMArena sajta Apple je već razgovarao sa obe fabrike i zahtijevao da se sve sporne izvozne i uvozne oznake sklone i da se što prije nađe rješenje za nastalu situaciju, a dio proizvodnje i sklapanja će preuzeti indijski krak Apple partnera, ovog puta Foxconn.

Problem u odnosima Kine i Tajvana desio se u najgorem mogućem trenutku za mobilnu industriju, koja je u nikad lošijem položaju, a od septembarskog kvartala se očekivalo da snažno povuče i isporuku i prodaju uređaja nagore. Promijenile su se i navike potrošača, pa danas sve manje ljudi mijenja telefon često, kao prije, a sad će Apple još jednom, ako je sve ovo istina naći u frci sa isporukama, kao tokom 2020. godine, kad je novi iPhone kasnio mjesec i po dana.

mondo.ba

Tagovi: