Zašto je kvalitetan donji veš veoma značajan za zdravlje intimne regije?

Jeste li primijetili da vam se dešava da nosite veš dok se ne pojave rupice na njima ili dok potpuno ne izblijede?

Mnogi pri odabiru donjeg veša biraju onaj koji je estetski dopadljiviji, a ne obraćaju puno pažnje na materijal od kojeg je sačinjen, kao ni na kvalitet krojeva. Pravilno nošenje i održavanje kvalitetnog donjeg veša sa sobom donosi brojne zdravstvene benefite po intimnu regiju.

Zašto je kvalitetan donji veš veoma značajan za zdravlje intimne regije, o čemu treba voditi računa kada biramo donji veš i koje navike trebamo uvesti u život kako bi smo pospiješili zdravlje intimne regije?

Pamuk je sinonim za kvalitet donjeg veša

Ženski i muški modeli veša treba da imaju jednu zajedničku stvar - da budu skrojeni od pamuka, nježnog i kvalitetnog materijala sa mnogobrojnim pogodnostima.

Ali šta je uopšte pamuk?

Temelj na kome se zasniva čitava tekstilna industrija je mekano vlakno koje raste oko semena biljke Gossypium, a koji je najrasprostranjeniji materijal u tekstilnoj industriji. 

Proizvodi sačinjeni od pamuka su najtraženiji od strane kupaca, prevashodno kada je riječ o industriji donjeg veša i stvari za spavanje. 

I za to postoji dobar razlog.

Osobine pamuka ga čine najzdravijim i najprijatnijim materijalom za našu kožu, a to je posebno važno kod donjeg rublja. Pamuk ima visoku otpornost, omogućava koži da diše, ima moć upijanja i može se prati i peglati na najvišim temperaturama.

Sa druge strane, donje rublje napravljeno od vještačkih vlakana kao što su sintetika, najlon, spandeks ili elastin zadržava toplotu i ne dozvoljava koži da diše, pa kao takvo predstavlja pogodno tlo za razvoj bakterijskih i gljivičnih infekcija. 

Donji veš ima rok trajanja

Mnogi od nas u svom ormanu imaju gaće koje nosimo godinama jer su nam najudobnije, međutim istraživanja stručnjaka za higijenu su pokazala da je to veoma loša praksa iz više razloga.

Donji veš je u bliskom kontaktu sa našom intimnom regijom, i samim tim dolazi u kontakt sa mrtvom kožom, dobrim bakterijama koje imamo svi ali i onim lošim bakterijama koje mogu biti posljedica infekcija. 

Istaživanja sugerišu da određene bakterije poput ešerihije koli mogu preživjeti i na visokim temperaturama pranja, stoga se savjetuje da se gaće mijenjanju na godinu dana, a idealno na šest mjeseci pogotovo ako je u pitanju donje rublje koje nosimo na trening. 

Nije svejedno koji prašak koristimo pri pranju gaća

Donji veš se pere drugačije i odvojeno od ostale garderobe, kako ne bi smo bakterije sa drugih stvari prenijeli na gaće koje su u bliskom dodiru sa našom intimnom regijom. 

Stručnjaci ukazuju na to da prašak i omekšivač za veš sadrže jake hemikalije koje mogu da iritiraju kožu i izazovu neželjene reakcije. Zato je preporučljivo prati rublje isključivo nježnim i hipoalergenskim sredstvima, a koji su istovremeno dovoljno moćni da eliminišu većinu mikroorganizama. 

Gaće izbacite da se suše direktno na sunce, jer će ultraljubičasti zraci pomoći u ubijanju bakterija.

Da biste bili sigurni da su u potpunosti čiste, nikada ne miješajte prljav veš sa čistim ili vešom koji ste nosili kada ste imali bilo kakav problem sa intimnom regijom.

U veš mašini se vremenom nataloži velika količina deterdženta, omekšivača i prljavštine, pa je preporučljivo da veš mašinu očistite sa vremena na vrijeme tako što ćete sipati sodu bikarbonu i alkoholno sirće u bubanj, pa podesiti program za ispiranje i centrifugu. 

Obratite pažnju na veličinu donjeg veša

Osim što treba biti kvalitetan i pamučan, donji veš treba biti i komforan jer ne može ništa da pokvari dan kao neudoban i tijesan donji veš koji ćemo osjećati šta god radili u toku dana. 

Osim toga, kada su gaće suviše male one usijecaju kožu pa može doći do premiještanja bakterija sa jednog na drugo mjesto, a više se i znojite što povećava rizik od gljivične infekcije ili infekcije mokraćnog sistema. 

Kvalitetan donji veš doprinosi komforu i zdravlju, i kao takvog ne smijemo ga nikada zanemariti niti pokušavati da uštedimo na njemu. Zdravlje nema cijenu, a ako je u pitanju nešto tako osjetljivo kao što je intimna regija, onda treba povesti posebno računa da nam gaće budu pamučne, kvalitetne i odgovarajuće veličine. 

Nemojte zaboraviti da rublje ima rok trajanja i što ga duže nosite povećavate rizik od nastanka neželjenih infekcija, iritacija ili osipa. Uradite nešto dobro za svoje zdravlje i to činite konstantno, i vaše tijelo će vam biti zahvalno.