Zanimljiv projekat Muzeja RS: Kišne ulice i trotoare krasiće “tetovaže”

Tmurnu jesen i zimu u gradu bi trebala da uljepšaju umjetnička djela inspirisana kulturnim nasljeđem Banjaluke, koja će biti oslikana na najmanje tri lokacije u gradu, a koja će biti vidljiva samo kad kiša pada.

Za sada nisu poznata tačna mjesta, ali ta umjetnička djela trebaju krasiti trotoare blizu ustanova kulture, šetališta, trgove, otvorene prostore između zgrada u naseljima ili između poslovnih objekata.

U pitanju je projekat Muzeja RS pod nazivom „Tattoo the City – Istetoviraj grad!  koji bi trebao da spoji kulturno nasljeđe, umjetnčki kreativni sektor, urbanu kulturu i javne gradske površine, kako bi se  na različitim javnim površinama kreirali umjetnička djela koristeći Rain Activated Art tehniku.

“To su umjetnička djela koja se na trotoarima, pločnicima i javnim površinama pojavljuju kada pada kiša, a tokom suvih dana se ne mogu vidjeti jer su totalno nevidljivi. Međutim, kada se pored njih prolazi po kišnim danima, odnosno kada se u dodiru sa vodom pokvase, onda se oni iznenada pojavljuju. Razlog za to leži u hidrofobnom  vodootpornom premazu, koji se nanosi u formi „nevidljivog spreja“ ili četkom. Ako se sloj nanese na površinu kao što je beton ili drvo, voda se na toj površini ne zadržava jer sloj spriječava da se materijal pokvasi. Površina na koju je sloj nanesen po kiši ostaje svjetlije boje dok ostali dijelovi koji nisu tretirani na kiši postaju mokri i potamne. Dobijeni kontrast suvog i mokrog dijela tretirane površine stvara određenu sliku. U zavisnosti od kreativnosti umjetnika, na ovaj način se mogu predstaviti različite slike i prenijeti određene poruke koje su upućene prolaznicima i ljudima koji na njih nailaze” –naveli su u Muzeju RS.

Kazali su da je cilj projekta promocija kulturnog nasljeđa, izlazak Muzeja RS u javni prostor te da zainteresuju publiku pogotovo mlađe generacije da češće posjećuju kulturne institucije.

Projekat bi trebao biti realizovan od septemba do decembar kada su padavine česte.

“Kreirana slika na površini traje od dva do četiri mjeseca u zavisnosti od prometa pješaka i vremenskih uslova kojim je izložena”– naveli su u Muzeju RS.

Budući da projekat predstavlja određenu vrstu „tetoviranja“ gradskih površina, Muzej RS planira da angažuje tatu umjetnike iz banjalučkog studija za tetoviranje „BL Tattoo Studio” čime bi kako kažu  spojili tradicionalno sa savremenim, odnosno kulturni sadržaj sa savremenim umjetničkim izražavanjem i urbanom kulturom.

“Rezultat projekta bi bila specifična umjetnička dijela koja bi na zanimljiv i kreativan način prikazivala kulturni sadržaj, a građane Banjaluke nenametljivo upućivala da slobodno vrijeme provedu u posjeti institucije kulture jer je zbog vremenskih uslova boravak na otvorenom ograničen. Takođe, tokom kišnih dana radovi predstavljaju ugodno iznenađenje i kišne turobne dane pretvaraju u razlog za osmjeh” –naveli su u Muzeju RS, piše Srpskainfo.

Umjetnici predlažu izgled “tetovaža”

Kako bi se došlo do umjetničkih djela koja će biti “istetovirana” na ulice grada Muzej RS je raspisao i javni poziv na koji umjetnici mogu slati svoje prijedloge, a koji je otvoren do 25.avgusta.

“Tri najbolja rada biće nagrađena i oslikana na javnim površinama. Naknadno će biti određen tačan broj lokacija na kojima će ona biti oslikana. Od njihovog izgleda i veličine će zavisiće na kojim lokacijama i u kojem broju će ona biti “istetovirana”, ali u planu je da to bude najmanje na tri” – kazali su u Muzeju RS.

Tagovi: