Veterani najavljuju radikalne korake za ignorisanje njihove inicijative

Ukoliko do 4. decembra ne dobiju izjašnjenje po Inicijativi upućenoj prema Vladi RS prije dvije nedjelje, Veterani Republike Srpske bi mogli da radikalizuju izražavanje svog nezadovoljstva odnosom institucija prema ovom udruženju od javnmog interesa RS.

Riječ je o Inicijativi za donošenje Uredbe Vlade Republike Srpske o uvođenju finansijske naknade za nezaposlene borce-veterane na mjesečnom nivou, koju su Vladi RS proslijedili 14. novembra.

- Inicijativu smo dostavili lično premijeru Viškoviću, ali ni nakon pune dvije nedjelje nismo dobili nikakav odgovor niti poziv na razgovor – izjavio je generalni sekretar Udruženja Veterana RS Aleksandar Nedić.

Udruženje je zbog toga poslalo pismo i Inicijativu na šest adresa, zahtjevajući pojedinačno izjašnjenje o Inicijativu, za koju naglašavaju da znaju da je u nadležnosti rješavanja Vlade RS. Od Vlade zahtjevaju i da do sistemskog rješenja i usvajanja novog Zakona o pravima boraca hitno je uzme u razmatranje i isplanira budžetska sredstva za narednu godinu, kao što su u njoj i predložili.

Osnov Inicijative je da u postojećem Zakonu o pravima boraca, porodica poginulih boraca i RVI borci-veterani u statusu nezaposlenog lica steknu pravo na mjesečnu novčanu naknadu. To pravo bi, prema prijedlogu Veterana, imali  na ograničeni vremenski rok, odnosno do sistemskog rješenja regulisanog zakonom, a najduže tri godine. Prema njima dostupnim podacima o broju potencijalnih korisnika tog prava, izračunali su da bi za 2020. godinu za te namjene bila potrebna sredstva između 25 i 30 miliona maraka.

Veterani RS su najavili da će na tu temu 4.decembra tačno u podne, u holu Narodne skupštine u Banjaluci održati konferenciju za medije. U uniformama ratnih veterana VRS na konferenciji će se medijima obratititi predstavnici skupštinskog rukovodstva i Upravnog odbora Veterana RS.

- Na njoj ćemo saopštiti odgovore svih onih kojima smo Inicijativu takođe proslijedili, uključujući i Vladu RS. Zavisno od odgovora saopštićemo i daljne korake, koji će biti radikalni ukoliko institucije i ovaj put budu ignorisale vapaje slučajno preživjelih boraca-vetrana – kažu iz Veterana RS.

ADRESE

Pismo sa Inicijativom, osim, ponovo Vladi RS, Veterani RS uputili su srpskom članu predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, predsjedniku RS Željki Cvijanović, predsjedniku NS RS Nedelju Čubriloviću, poslaničkim klubovima u NS RS i ministru rada i boračko-invalidske zaštite Dušku Milunoviću. Potpisnik pisma i Inicijative je predsjednik Upravnog odbora Veterana RS Duško Vukotić.

Lj. ĐURIĆ