Vesna Adamović traži više žena u Glavnom odboru SDS-a

Predsjednik Aktiva žena Srpske demokratske stranke Vesna Adamović ponovo je tražila da rukovodstvo stranke u rad Glavnog odbora uključi više žena.

Ona je podsjetila vrh SDS-a da Glavni odbor ove stranke trenutno ima 105, iako je izmjenama Statuta predviđeno da GO SDS-a ima 130 članova. Od 105 članova, istakla je Adamović, svega 16 članova dolazi iz Aktiva žena SDS-a.

- Podsjećam vas da je Aktiv žena SDS-a u toku prošle godine dva puta slao dopis sa prijedlogom imena za kooptiranje u GO stranke, kao i sa izglasanim zaključcima koji su odrednica za jačanje i političku vidljivost Aktiva žena stranka. Ranije je Status predviđao da 20 odsto žena čini GO, matematika jasno pokazuje da to ni danas nije slučaj – stoji u obraćanju Adamovićeve vrhu stranke.

Ona rukovodstvo SDS-a podsjeća i na zaključke Aktiva žena koji su prihvaćeni u junu 2018. godine kao jedna od smjernica pri izmjenama statuta stranke. Adamović podsjeća i na Zakon o ravnopravnosti polova BiH u kojem stoji da svi stranački akti „u pogledu žena trebaju biti izjednačeni sa kvotom od 40 odsto“.

- U Predsjedništvu SDS-a treba biti zastupljeno minimalno 30 odsto žena. Pri formiranju kandidatskih lista za izbore, žene kao nosioci lista treba da budu zastupljene u minimalnom procentu od 20 odsto. U izvršnoj vlasti, a po ponuđenim kadrovskim listama, vodeći računa o regionalnoj zastupljenosti, treba imenovati minimalno 40 odsto žena – navodi se u zaključcima iz 2018. godine.

G. Dakić

Tagovi: