UPIS RS: Izlobirani Zakon o igrama na sreću RS ne štiti maloljetnike od kocke

Aktuelni Zakon o igrama na sreću Republike Srpske je izlobiran i kao takav u direktnoj je vezi sa problemom maloljetničkog kockanja putem Video-lutrijskih terminala (VLT), koji su mahom u vlasništvu Elektronske video lutrije (EVL), zajedničkog preduzeća Lutrije Republike Srpske i Casinos Austria VLT AG Švajcarska.

Na ovo upozorava Udruženje priređivača igara na sreću u Republici Srpskoj (UPIS RS), dodajući da pored EVL-a, u čije osnivanje su se, po ocjeni Ustavnog suda RS, Vlada RS i resorno ministarstvo 2019. godine protivustavno i nezakonito umiješali, VLT-ove koristi i firma Senet u vlasništvu porodice Mileta Radišića, koji je odležao zatvorsku kaznu zbog finansijskih malverzacija.

U Republici Srpskoj imamo Zakon o igrama na sreću koji ne štiti maloljetnike od kocke. Naprotiv, taj Zakon zanemaruje izloženost ranjivih grupa kocki, a najviše štiti interese EVL-a, preduzeća koje je do sada već moralo biti brisano iz sudskog registra.

Sudske presude se, nažalost, ne poštuju, pa EVL i dalje postavlja terminale gdje god vidi zgodno mjesto, a to im dozvoljava nedostatak odgovornosti i morala i za njih namjerno ostavljene rupe u izlobiranom Zakonu o igrama na sreću - kažu u UPIS-u RS.

 

Prema njihovim riječima, “video-lutrijski terminali EVL-a i Seneta postavljaju se u kafićima, restoranima brze hrane, poslastičarnicama, palačinkarnicama, čak i u neposrednoj blizini škola.

Samo je pitanje, tvrde oni, kada će osvanuti i u školama, zdravstvenim ustanovama, crkvama i džamijama.

Kada bi na svim tim video-lutrijskim terminalima, koji spolja izgledaju isto kao i slot mašine u automat klubovima, stajao natpis u čijem su vlasništu, javnost bi došla do šokantne spoznaje da su terminali u kafićima u neposrednoj blizini škola, palačinkarnicama i drugim prostorima neprilagođenim za legalno priređivanje igara na sreću u vlasništvu EVL-a ili Seneta, firmi koje uživaju bezgraničnu protekciju Vlade RS i nadležnog ministarstva.

Legalni priređivači igara na sreću, okupljeni u našem Udruženju, striktno poštuju međunarodne standarde odgovornog priređivanja igara na sreću i ni na koji način ne motivišu maloljetnike i druge ranjive grupe na kocku. U automat klubovima, kladionicama i drugim uređenim prostorima za priređivanje igara na sreću svih naših članova, maloljetnicima je ulaz strogo zabranjen. Zaposleni u tim objektima neće dozvoliti igre na sreću nikome ko ličnom kartom ne može dokazati da je punoljetan - naglašavaju u UPIS-u RS.

 

UPIS RS podsjeća da je aktuelni Zakon o igrama na sreću donesen 2019. godine bez javne rasprave i bez ikakvih prethodnih konsulatacija sa priređivačima igara na sreću koji pune budžet RS.

Vrlo brzo u praksi se ispostavilo da taj zakon pogoduje samo EVL-u i Senetu, jer za razliku od svih drugih aparata na našem tržištu, samo za terminale EVL-a i Seneta ne postoje nikakva ograničenja u izboru lokacije i mjesta gdje će biti postavljeni, pa ih tako ništa ne sprečava da terminale postavljaju i na mjesta na kojima se mladi i maloljetnici najviše okupljaju.

Da zlo bude veće, oni to i čine. Da su kreatori zakona posebno blagonakloni prema EVL-u vidi se i po razlikama u visini državnih nameta za nas legalne priređivače i posebne, protekcionističke, drastično umanjene stope oporezivanja po terminalu koji su u vlasništvu EVL-a - kažu u UPIS-u RS.a

capital.ba

Tagovi: