UKC RS ispravkom "priznao" da namješta tender za nekoga

Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske izmijenio je tender za izbor firme ili konzorcijuma koji će projektovati, izgraditi i opremiti zgradu onkologije, po sistemu ključ u ruke, saznaje portal CAPITAL.

Time je UKC priznao da je prethodno ograničavao konkurenciju zahtijevajući da izvođač ima iskustvo u gradnji bolnica, klinika, instituta ili drugih objekata za pružanje medicinske njege.

Portal CAPITAL je u više navrata objavio da se namješta 56 miliona maraka vrijedan tender za onkologiju i da su uslovi u tenderskoj dokumentaciji diskriminatorski.

Nakon nekoliko postupaka pred Kancelarijom za razmatranje žalbi (KRŽ) BiH i obustavljanja postupka dodjele ugovora po međunarodnom tenderu radi projektovanja, izgradnje i opremanja namjenskog objekta za pružanje zdravstvene zaštite oboljelim od malignih bolesti, UKC je izmijenio tender i danas objavio novi rok za predaju dokumentacije, a to je 11. januar iduće godine.

Podsjećamo, UKC je, između ostalog, tražio da izvođač mora da ima iskustvo u gradnji bolnica, klinika, instituta ili drugih objekata za pružanje medicinske njege, što su u firmi „Aragosta invest“ smatrali ograničavajućim za aktivnu konkurenciju.

Iz UKC su se, između ostalog, pravdali da je iskustvo na izgradnji objekata za medicinsku njegu neophodno kako bi se ispoštovali strogi zahtjevi u pogledu higijene i instalacijski zahtjevi.

Sada su, međutim, izmjenom tendera priznali da nevedeno iskustvo nije neophodno i da onkologiju mogu da grade i oni koji imaju iskustva u gradnji drugih objekata visokogradnje.

Advokat koji se žalio na prethodne tendere UKC-a Branislav Cvijanović kaže za CAPITAL da je žalba, koju je podnio u ime „Aragosta investa“, djelimično usvojena.

- Usvojili su žalbu i sada omogućavaju da ponuđač može da ima iskustvo u gradnji ne samo bolnica, nego može i iskustvo u gradnji drugih objekata. Usvojili su i da ne mora svaki član konzorcijuma da ispunjava sve uslove, već da svako u svojoj djelatnosti ispunjava uslove, tako da u tom dijelu to prihvatljivo. Pokazalo se da nisu imali pravo da ograničavaju konkurenciju - rekao je Cvijanović i dodao da će detaljno opet sve pregledati i vidjeti da li ima šta sporno i da li je UKC postupio u potpunosti po nalogu Kancelarije za razmatranje žalbi.

(Capital)

Tagovi: