U subotu sastanak predstavnika svih partija iz Srpske sa Vučićem

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je nakon sjednice Glavnog odbora ove stranke da će u subotu biti održan sastanak predstavnika svih političkih partija iz Republike Srpske sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodik je izjavio da su usvojena 64 zaključka kao osvrt na politička pitanja, ekonomska, socijalna, demografska i obrazovna pitanja.

Dodik je rekao da bi u narednih 15 dana trebalo da bude održana sjednica NSRS o temana koje je, između ostalog, razmatrao danas SNSD.

Glavni odbor SNSD danas je usvojio 64 zaključka o različitim osvrtima, a posebno se osvrnuo na deklaraciju SDA, koja, kako je kazao Dodik, RS dovodi u situaciju da mora reagovati.

- Uvođenje bonskih ovlašćenja je mimo Ustava i to ne smatramo konačnim. Odbacujemo intervencionizam međunarodne zajednice i tražimo dijalog u BiH po svim pitanjima, pogotovo kada su u pitanju zakoni koji su mijenjali nadležnosti. Odbacujemo bilo kakve prijedloge da se formira RBiH, da se napravi njena teritorijalna reorganizacija. Ukoliko se situacija u BiH ne bude odvijala u skladu s Ustavom, treba na pravi način citati ustavnu odrednicu o samoopredjeljenju - kazao je Dodik.

Lider SNSD-a je rekao da će sljedeće sedmice imati pripremljen materijal za Skupštinu.

- Moguća je sjednica u narednih 10 do 15 dana. SDA je pretjerala u svom stavu oko reformi. Za nas je to neprihvatljivo. To ne može da bude osnova za razgovor. Treba da se ocijeni je li rad OHR-a u skladu s Dejtonom. Sinoć smo Cvijanović i ja razgovarali s Borenovićem i sa Šarovićem. Naš prijedlog je imao nekoliko varijanti. Prvi je bio da oni izađu, a mi ne uđemo u Vijeće ministara. Druga varijanta je bila da oni ostanu tamo, a da mi insistiramo da postoje izborni pobjednici. Opozicija apostrofira samo jednu stvar, a to je da oni ne treba da izlaze - rekao je Dodik.

Goran Dakić