U jednom danu tri autobusa puna stanovnika ovog našeg grada otišla u Njemačku

Na peronima autobusnih stanica širom BiH skoro pa svakodnevno vladaju velike gužve.

Sa istih mjesta dolaze nam i najpotresnije scene. Dugi zagrljaji i želje za sretan put, uvijek propraćeni suzanam, svako malo svjedoče o teškom odlukama ljudi iz BiH.

Iz Banja Luke, Sarajeva, Zenice, Tuzle, Bugojna, Bihaća, ali i drugih gradova BiH svakodnevno stotine putnika napušta svoje obitelji i odlaze trbuhom za kruhom na nova radna mjesta u zemlje Europske unije.

Ipak na autobusnoj stanici u Prnjavoru prije nekoliko dana vladala je gužva na peronima koja se rijetko kad viđa, piše Srpskainfo.

Nedavno su tri autobusa sa prnjavorske autobuske stanice krenula za Njemačku, a na stanici je bilo preko 100 putnika iz Prnjavora.

Video snimci i fotografije iz ovog dijela BiH vrtoglavom brzinom su se proširili društvenim mrežama i najbolje ilustriraju tešku situaciju u kojoj se nalazimo.

Građani ne kriju ogorčenje, ali i tugu zbog toga.

– Mladost i pamet nam odlazi. Nije to zbog želje za napuštanjem ognjišta, već zbog borbe za bolji život i budućnost sebe i svoje djece. Tužno je to. Srce puca, ali drugog izbora nema – komenentar je jednog Banjalučanina.

 

Tagovi: