U Boriku posječeno najveće stablo ove vrste u RS

Uprkos tome što se brojne institucije i udruženja zalažu za očuvanje banjalučkog prirodnog naslijeđa, izvršen je još jedan atak na prirodu.

Naime, posječeno je stablo Vez (Ulmus laevis), koje se nalazilo 50m nizvodno od Venecija mosta, u Ulici Save Kovačevića.

Kako je potvrđeno iz Društva za zaštitu prirodnog naslijeđa “Arbor Magna”, radi se o stablu koje je registrovano u Katalogu najvećih stabala Republike Srpske i to kao najveći predstavnik svoje vrste u RS.

Pored toga, ističu, da je stablo bilo u dobrom stanju i da je predstavljalo jedan od rijetkih primjeraka ovih dimenzija.

Stablo je posječeno još 2. januara ove godine, i, kako kažu očevici, ovakve aktivnosti se obično odvijaju vikendom, ili praznicima, kada je nemoguće bilo šta preduzeti.

Predsjednik Društva za zaštitu prirodnog naslijeđa “Arbor Magna” Jugoslav Brujić ističe:

”Ovo se tiče Grada. Grad treba da zaštiti ono što ima – što je vrijedno. Kasno je sad intervenisati, jer to treba na vrijeme spriječiti”.

Zeljkovići uzalud alarmirali Grad

Ipak, sječa nije prošla neopaženo, jer je sječu stabla pokušala spriječiti porodica Zeljković, koja generacijama, živi u neposrednoj blizini mjesta na kome je stablo posječeno.

Uz veliko žaljenje zbog počinjenog djela ističu da su taj dan poduzeli sve kako bi spriječili sječu.
Senija Zeljković za portal banjaluka.com kaže:

“Slali smo gradonačelniku e-mail i slike. Zvali smo i Centar za zaštitu životne sredine, ali nije bilo odgovora.”

Odgovor im je stigao tek od Komunalne policije, koja je izašla na teren i utvrdila da izvršioci imaju nalog za sječu.

Otkud nalog za sječu prirodnog blaga?

Postavlja se pitanje na osnovu čega je dobijen nalog za sječu najvećeg primjerka jedne vrste u Republici Srpskoj? Bez obzira gdje se nalazi, da li u parku, ili obalnom pojasu Vrbasa. Pogotovo kada se zna da vlasnici šume ne mogu posjeći ni suhu bukvu, a da prije toga ne dobije dozvolu, jer su kazne drakonske.

Ovaj tekst je izrađen uz podršku projekta „Misli o prirodi!“ koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska. Sadržaj materijala je isključiva odgovornost portala i ne odražava nužno stavove Centra za promociju civilnog društva i Švedske, piše Banjaluka.com. 

Tagovi: