U Banjaluci se trenutno gradi 45 stambenih zgrada

U Banjaluci se trenutno gradi 45 većih i manjih stambenih zgrada. Neke od njih su u početnoj fazi, a neke već u srednjoj ili završnoj. Svakodnevno Gradu stižu i novi zahtjevi za gradnju.

Za portal “Banjaluka.com”, ovu temu komentarisao je Slobodan Stanarević, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i dodao da je to normalno i očekivano jer je Banjaluka najveći grad RS po svemu, od administracije pa nadalje.

“Jeste pomalo tužno za ostale lokalne zajednice što svi stanove kupuju u Banjaluci, ali to je normalna pojava. Takvo je stanje i u Srbiji, gdje svi kupuju stanove u Beogradu, dok u Federaciji BiH svi kupuju u Sarajevu”, Stanarević dodaje da je poslije Sarajeva, Banjaluka najveće gradilište u BiH, a ubjedljivo prvo u RS.

Trend rasta gradnje će biti nastavljen

Stanarević smatra da će se taj trend rasta izgradnje ići prema gore još dvije ili tri godine.

“Gradska uprava u tri posljednje godine ima blagi pad prihoda od gradnje, ali bitno je napomenuti da je 2017. godine izgrađena “Delta”, za koju je građevinska dozvola koštala 6 miliona KM, da nije bilo njene izgradnje, prihodi bi i statistički rasli. Nadalje, 2018. i ove godine ostvareno je oko 16 miliona KM prihoda od rente”, istakao je Stanarević.

I u narednoj godini će se moći ostvariti prošlogodišnji prihodi, ali ipak, kaže Stanarević, to zavisi i od Regulacionih planova i njihovog dovođenja do završne faze.

Atraktivne lokacije

Prema njegovim riječima, što se tiče atraktivnih lokacija, uglavnom se radi o naseljima Centar, Nova Varoš, Rosulje, naselje ispod Starčevice, dijelom Obilićevo, Ada, Novi Borik.

“Što se tiče naselja Ada i Novi Borik, trebala bi biti izgrađena nova osnovna škola, čime će ova dva naselja dobiti na cijeni, ali i na atraktivnosti potencijalnim investitorima i kupcima. Ipak, škole i ostali sadržaji najviše diktiraju i cijenu, ali i kvalitet života”, objasnio je Stanarević.

Samo dvije zgrade “stale” sa gradnjom

Stanarević kaže da u Banjaluci trenutno postoje dvije zgrade koje su “stale” sa izgradnjom.

“Jedna je kod kafića Mariner koja stoji već više od 15 godina, iz razloga što je investitor došao u problem i tu ne vidim rješenje. Druga je u Lazarevu i ima probleme sa imovinsko-pravnim odnosima na jednoj parceli. Ipak, to je pri kraju i mislim da će ona uskoro biti nastavljena, jer je ujedno promijenjen investitor”, zaključio je Stanarević.

Blok 51: od prostorije za slavlje, do nove škole

Saša Kondić, vlasnik firme “Hidroenergo” , kaže da je njegova firma krenula u projekat izgradnje sedam lamela u Adi. Radi se o naselju Blok 51, koje će brojati čak 370 stanova. Prostom računicom to bi trebalo biti naselje sa 1.000 stanovnika.

“Tu će biti 370 stanova sa kompletno novom infrastrukturom, koja će se izgraditi u naredne dvije, ili tri godine.”

Kondić ističe da se ovo naselje počelo razvijati i zbog najavljene izgradnje osnovne škole.

“Dogovaramo sa predstavnicima Grada da i mi jednim dijelom učestvujemo u sufinansiranju gradnje te škole, koja će se nalaziti uz buduće naselje.”

Visoki stropovi i parkovi za djecu

“Stanovi su, kaže Kondić, sa visokim stropovima, kvadrature su od 35 do 65 kvadrata, a u zgradi je predviđena i jedna posebna prostorija za proslave, koju će imati mogućnost koristiti svi stanari”, stakao je Kondić.

Prema njegovim riječima, svaka zgrada će imati i park za djecu i dodao da je potražnja za stanovima, u ovom trenutku veća nego ponuda.

“Takođe, u naselju Nova Varoš, kreće se sa izgradnjom poslovno-stambenog objekta. Radi se o 28 stanova, luksuznijih sa daleko većom cijenom”, objasnio je Kondić.

Senzor: Potražnja za stanovima u porastu

Manojlo Popović, vlasnik Agencije “Senzor” kaže da je potražnja za stanovima u zadnja dva mjeseca u porastu u odnosnu na ranije.

“Traže se i stariji i noviji stanovi. Neko traži starije zbog centra, neko novije. Velika je potražnja za stanovima, posebno od strane ljudi iz dijaspore, dok se mladi bračni parovi odlučuju za kredite i traže stanove”, pojasnio je Popović.

Prosječne cijene

“Cijena zavisi od lokacije, kvadrature, spratnosti i od toga da li je riječ o novoj ili staroj gradnji. Prosječne cijene starih stanova se kreću oko 1.700 KM po metru kvadratnom, a novi oko 1.600 KM po kvadratu”, objasnio je Popović.