U Banjaluci nemoguće dobiti termin za testiranje na korona virus

Iako je prije par dana najavljeno iz Instituta za javno zdravstvo da testiranje na virus korona osim poslovnih ljudi mogu da urade i građani u komercijalne svrhe, odnosno turistička putovanja, do termina je skoro nemoguće doći, jer je telefonski broj ostavljen na sajtu za prijave, danima nedostupan.

Građani koji su željeli da putuju izvan Republike Srpske da bi ušli u neku drugu državu u većini slučajeva potrebno je da imaju negativan PCR test ili da idu u karantin 15 dana.

Oni koji nisu željeli da vrijeme provedu u kućnoj izolaciji odlučivali su se za varijatnu testiranja na virus korona, koje u Srpskoj košta 200 KM.

Nedavno su iz Instituta za javno zdravstvo obavjestili građane Srpske da su sada moguća testiranja za turistička putovanja, te da je cijena ista kao i za poslovne ljude koji putuju u inostranstvo ili se vraćaju iz neke države.

Međutim, građani koji su nam se obratili tvrde da je do termina nemoguće doći jer se na telefon koji su naveli niko ne javlja ili je linija zauzeta cijeli dan.

Ističu da su im iz Instituta putem e-maila poslali broj koji mogu da pozovu da rezervišu, te da bi bilo poželjno da to učine što prije jer se termini brzo popunjavaju.

Pitali smo Institut zašto je takva situacija i kako će građani rezervisati svoj termin ako nije moguće dobiti ih na broj telefona koji je naveden na sajtu.

„Nama su velike gužve. Mi imamo dva doktora koja su zadužena samo za zakazivanje termina. Građani moraju da budu strpljivi te da pokušavaju par dana da rezervišu termin. Nekad je potrebno i 4-5 dana da se angažuju jer mi jednostavno ne stižemo svima da odgovorimo“, rekla je portparol Instituta za javno zdravstvo RS Milka Mrđa.

Dragana Eremija