U Americi u julu otvoreno 528.000 novih radnih mjesta

Zapošljavanje u Sjedinjenim Država je u julu daleko nadmašilo očekivanja, prkoseći mnogim drugim znacima da ekonomski oporavak gubi snagu, izvjestilo je američko Ministarstvo rada.

Broj zaposlenih na platnim spiskovima kompanija u nepoljoprivrednom sektoru porastao je u julu za 528.000 osoba na mjesečnom nivou, što je više nego duplo iznad prognoze kompanije Dau Džons koja je predviđala 258 hiljada novih radnih mjesta, prenosi CNBC.

Stopa nezaposlenosti je skliznula na 3,5 posto, vrativši se na pretpandemijski nivo, koji se podudara sa istorijskim minimumo iz 1969. godine, mada je stopa nezaposelnosti crnačke populacije porasla za 0,2 procentna poena na 6,0 odsto, dodaje američki mediji.

Takođe se ubrzao tempo povećanja plata, pri čemu su prosječne zarade po satu porasle za 0,5 odsto na mjesečnom nivou i za 5,2 procenta u odnosu na isti mjesec 2021.

Ovi podaci ilustruju kako nastavak snažne potražnje za radnom snagom u SAD, što ublažava strah od recesije, tako i nemilosrdne inflatorne pritiske, navodi “Blumberg”.

Dok je, s jedne strane visok rast zapošljavanja i plata dobrodošla vijest za predsednika Džoa Bajdena, to će s druge strane vjerovatno učvrstiti rešenost Federalnih rezervi da ostanu na putu oštrog podizanja kamatnih stopa kako bi obuzdale inflaciju, ocjenjuje ova njujorška agencija.

capital.ba

Tagovi: