Teška sudbina porodice Vidaković iz Modriče: Bolesni, gladni i bez krova

Teška životna priča stiže iz Dugog Polja kod Modriče, gdje živi šestočlana porodica Vidaković. Dane provode u trošnoj kući bez struje, vode i hrane, a mjesečna primanja nisu dovoljna da bi ova porodica preživjela.

Nemaština i težak život zadesili su višečlanu porodicu Vidaković. Da muka bude još veća, Drago i njegova supruga su bolesni i borbu za zdravlje vode godinama.

– Najteže mi je kada nemam da nahranim djecu. Žena je psihički bolesnik, a ja sam operisao srce,  zbog čega ne mogu nositi teško, niti obavljati teže poslove. Težak je život i nemamo osnovno, nemam od čega djeci da kupim hranu ni nama lijekove, pa često između lijekova i hrane biram da nahranim njih – kroz suze kaže Drago Vidaković za BN TV.

Trenutno žive samo od 158 maraka dječijeg dodatka, primali su socijalnu pomoć, ali nakon što je Drago proglašen za radno sposobnu osobu, to su im ukinuli, iako on tvrdi da zbog svog zdravstvenog stanja ne može raditi.

– Ja sam invalid i primao sam socijalnu pomoć, ali su me proglasili radno sposobnim i više ne dobijam pomoć od države. Da mogu, radio bih da prehranim porodicu – naglašava Drago.

Djeca često jedu samo koru hljeba, jer hrane nemaju. Vodu donose sa česme koja je udaljena nekoliko kilometara, žive u trošnoj kući, u jednoj prostoriji koja je potpuno neuslovna.

Drago kaže: “Djeca mi žive u jednoj prostoriji sa nama zajedno, u jako teškim uslovima. Nemamo kupatilo, ni vodu. Kada spavamo, zmije nam uđu u kuću, a djeca se uplaše.”

Četvoro mališana nemaju igračke, samo jednu loptu. To je, međutim, najmanji problem. Želja im je da imaju sobu u kojoj mogu da žive dječije dane i bar još jednu stolicu na kojoj će sjediti kada pišu zadaću.

Mali Ranko kaže da on i sestra imaju sve petice u školi. Ne žale se mnogo, znaju da otac nema, ali žele da imaju bar još jednu stolicu kada pišu zadaću.

– Dok jedno radi zadaću, drugo čuči. Nisu nam potrebne igračke, samo želimo krov nad glavom i kupatilo – dodaje mala Mirjana.

Zahvalni su dobrim ljudima koji im pomognu i brinu o njima koliko su u mogućnosti.

– Naš plan je da im kupimo jedan plac i uz pomoć humanih ljudi izgradimo malu kuću u kojoj bi imali vodu, struju i kupatilo. Jednostavno, osnovno za život – kaže komšija porodice Vidaković Branko Kovačević.

Porodica Vidaković ne traži mnogo, samo život dostojan čovjeka. Kako kažu, strah koji imaju biće još veći sa dolaskom zime, kada nemaju čime da se ogriju u oronuloj kući.

Kako pomoći

Broj žiro-računa: 567-65159001259-26, Sberbank

Broj deviznog računa u Sberbank:

SWIFT code: SABRBA2B

IBAN: BA39-5676-5154-1622-0959

Kontakt za pomoć: +387 66/237-429, Branko Kovačević.

Pomozimo Vidakovićima!

 

Tagovi: