Svetosavski bal u Banskom dvoru

Kulturno-umjetničko društvo “Sveti Sava” organizuje sedmi Svetosavski bal u Banskom dvoru, 24. januara od 19 časova.

Pored domaćina, na svečanosti će nastupiti hor OŠ “Sveti Sava”, pobjednici republičkog takmičenja horova osnovnih škola, sekcija narodnog okrestra Muzičke škole, solista Marko Cvijić, kao i sopran Dunja Simić, profesroka banjalučke Akademije umjetnosti.

Cilj manifestacije je očuvanje tradicije i prisećanje na naše pretke i kako je to bilo davne 1846. godine. Naša želja je da se svi gosti uključe, budu dio programa i da svi zajedno zaplešemo. Zato na ovom balu ne služimo hranu, gosti stoje i na taj način se lako mogu pridružiti plesnim parovima- ističe sekretar KUD-a Damir Jovanić, dodajući da su u organizaciju uključene važne kulturne institucije: Banski dvor, Akademija umjetnosti, te Muzička škola

Ulaz će i ove godine biti besplatan, ali uz pozivnicu, s obzirom na ograničen broj mesta u dvorani.

Nastojaćemo u narednom periodu organizovati još jednu ili dvije večeri, u ime Svetosavskgo bala, kako bismo omogućili svim zainteresovanim građanima da prisustvuju svečanosti- najavljuje Jovanić.

KUD “Sveti Sava” osnovan je 2007. godine i nastoji da očuva tradiciju i promoviše srpsku kulturu širom Evrope.

Tradicija iz 19. vijeka

Svetosavski bal je prvi put održan 1846. godine, kada je knez Miloš Obrenović došao na ideju da organizuje manifestaciju na kojoj bi jednom godišnje okupljao Srbe u Beču. Po njegovoj želji, Johan Štraus mlađi komponovao je “Srpski kvadril”, koji je izveden na prvom srpskom balu u Beču.

Tagovi: