Svađa ljevičara i desničara ispred Skupštine, demonstrant izvadio nož

U Beogradu je kasno popodne počelo okupljanje demonstranata koji su, uprkos zabrani okupljanja više od 10 ljudi na javnim mjestima, ipak izašli na ulice, a četvrti dan protesta za sada protiče mirno.

Protesti zbog nezadovoljstva načinom na koji se država bori protiv epidemije virusa korona nastavljeni su u nekoliko gradova širom Srbije.

Mediji javljaju da se dogodio i prvi incident ispred Skupštine. Kako se navodi, u sukobu grupe demonstranata jedan je potegao nož, a nekoliko njih je probilo ogradu na ulazu u srpski parlament. Dodaju da se bacaju flaše na stepenice. Ipak, drugi demonstranti su uhvatili jednog od njih i predali policiji.

Ispred Narodne skupštine se oko 19.30 sati dogodio incident kada su se verbalno sukobili desničari, koji, prema transparentima, "brane" Kosovo i Krim, i ljevičari, koji, kažu, dolaze da "podrže ljekare" u borbi protiv korone.

Predstavnici lijevog bloka nosili su transparente na kojima je pisalo "Nećemo da budemo jeftina radna snaga", "Zdravstvo dostupno svima", i dijelili papire na kojima su ispisali zahtjeve, među kojima je i zahtjev da vlast odustane od uvođenja policijskog časa tokom trajanja epidemije.

Jedan od njih, mladić iz grupe lijevog bloka u megafon je govorio da su došli da daju podršku medicinskim radnicima, a onda su mu prišli desničari i uslijedila je rasprava ko koga predstavlja i ko predstavlja narod.

I jedni i drugi, inače, ignorišu zabranu okupljanja kao epidemiološku mjeru, i, uglavnom, ne nose maske.

Jedan od učesnika uhapšen je na samom početku protesta u Beogradu ispred Skupštine Srbije jer je dobacivao policajcima, nakon čega su ga policajci u civilu odveli u pravcu Skupštine, javio je "Blic".

Iza Doma narodne skupštine polako se raspoređuju policijske snage, a spremna je i konjica.

I dok su prva dva dana protesta protekla u neredima na ulicama Beograda i još nekoliko gradova u Srbiji, sinoćnji su protekli mirno, uz sporadična koškanja između samih demonstranata.