Sutra počinje 56. Kočićev zbor

Sve je spremno za početak 56. Kočićevog zbora, čije otvaranje će biti upriličeno sutra, 23. avgusta, u 20 časova, u Parku „Petar Kočić“, a tog dana u Parku, u 12 časova, biće položeni i vijenci na spomenik Petru Kočiću.

Uz poštovanje epidemioloških mjera, u čast velikog književnika i narodnog tribuna Petra Kočića u periodu od 23. do 29. avgusta, biće priređen bogat program.

Jedan od događaja, koji će zasigurno obilježiti ovogodišnji Kočićev zbor je promocija do sada nepoznate Kočićeve pripovijetke „Đe je mama?“ priređivača Zorana Pejašinovića u izdanju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Promocija, koju će pratiti i prigodna izložba koja će, na posebno dizjaniran način, predstaviti ovo djelo, zakazana je za 24. avgust, sa početkom u 13.00 časova, na platou ispred Biblioteke.

Istog dana, u Parku „Petar Kočić“ u 18.00 časova biće održana radionica veza za djecu i odrasle sa veziljom Sanjom Bajić, dok će od 19.00 časova biti održan jedan neobičan interaktivni događaj „Kočić među nama – uvijek i zauvijek“, u kojem će učestvovati i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković.

Veče satire kod govornice na Trgu Krajine biće organizovano 25. avgusta, u 20.00 časova, te veče drame 26. avgusta, u 20.00 časova u Parku „Petar Kočić“.

U srijedu 25. avgusta u 12.00 časova, gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković ugostiće učenike OŠ „Petar Kočić“ iz Stričića, rodnog mjesta našeg velikana.

Program u Beogradu predviđen je za 26. avgust, kada će u večernjim časovima biti priređeno književno veče u organizaciji udruženja književnika Republike Srpske i Srbije. Tog dana, biće položeni vijenci na grob Petra Kočića u Aleji velikana.

Dodjela nagrade „Zmijanjče“, prema programu, biće organizovana 27. avgusta, kada će u Parku „Petar Kočić“ biti održano veče posvećeno mladim pjesnicima.Svečana akademija i dodjela „Kočićeve nagrade“ biće održana 28. avgusta u 20.00 časova u Banskom dvoru, a istog dana planiran je i književni program u porti manastira Gomionica (13.15 časova).

Novina ove godine je poseban kulturno-umjetnički program na Kočićevom ognjištu, koji će biti organizovan u cilju oživljanja ovog ognjišta u Stričićima.

Program će biti priređen 29. avgusta u 10.30 časova u saradnji Grada Banje Luke i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i Udruženja književnika Republike Srpske.

U Kočićevim rodnim Stričićima završnog dana predviđena su i nadmetanja u narodnim igrama i vještinama, te učešće padobranaca. I ove godine borbe bikova, moći će da se gledaju u dva navrata, pošto je predviđeno da budu priređene u subotu i nedjelju, 28. i 29. avgusta na zborištu u Stričićima.U duhu Kočića je i centar grada, odnosno Gospodska ulica koju krasi umjetnička instalacija, galerija kulturnog nasljeđa – inspirisana motivima Zmijanja.

Kako bi bio što sadržajniji, u organizaciju ovogodišnjeg „Kočićevog zbora“ uključili su se brojni subjekti.

Raniji partneri Grada, koji svake godine učestvuju u organizaciji manifestacije su:  Udruženja književnika Republike Srpske, Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Kulturni centar Banski dvor, Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, Muzej Republike Srpske i Zavičajno društvo „Zmijanje“.

U organizaciju ovogodišnje manifestacije uključili su se i: Turistička organizacija grada Banje Luke, glumci Narodnog i Dječijeg pozorišta Republike Srpske, mladi glumci Dis pozorišta i Banjalučkog studentskog pozorišta, Udruženje žena „Duga“, Galerija „Sonja Bikić“ i Koridaško udruženje „Jablan“.