Sud poništio kadrovsko rješenje Vlade RS

Okružni sud u Banjaluci poništio je rješenje Vlade Republike Srpske kojim je dugogodišnji zaposlenik u Sekretarijatu SNSD-a Vanja Malidžan imenovan za člana Konkurencijskog savjeta BiH.

Prema presudi koja je u posjedu CAPITAL-a, sud je uvažio tužbu kandidata za člana Konkurencijskog savjeta Aleksandra Bogojevića, poništio rješenje o imenovanju Malidžana i obavezao Vladu RS da „u roku od 30 dana od dana prijema presude donese novo rješenje o imenovanju u skladu sa pravnim shvatanjem i primjedbama suda“.

Podsjećamo, naš portal je polovinom decembra prošle godine objavio da su „Vlada Srpske, kao i Savjet ministara BiH prilagodili uslove konkursa“ za izbor članova Konkurencijskog savjeta BiH kako bi u to tijelo imenovali podobne stranačke kadrove umjesto stručnjaka iz oblasti konkurencije.

Prvi put je na konkursu za izbor člana Konkurencijskog savjeta BiH koji sprovodi Ministarstva trgovine i turizma RS kao jedan od posebnih uslova navedeno posjedovanje visoke stručne spreme tehničkih nauka.

Vanja Malidžan po struci je diplomirani profesor tehnike i informatike – master za elektronsko učenje, tako da je jasno da je posjedovanje visoke stručne spreme tehničkih nauka postavljeno kao uslov kako bi se njemu pogodovalo.

Kada je riječ o uslovu koji kaže da „kandidat ne može biti lice koje je na funkciji u političkoj stranci“, Malidžan nije ni na kakvoj funkciji, ali više od dvije decenije radi u sekretarijatu SNSD-a, što dodatno opravdava sumnju da su uslovi konkursa prilagođeni upravo njemu.

Kandidat Aleksandar Bogojević koji je učestvovao na konkursu magistrirao je i doktorirao na pravu konkurencije i objavio više naučnih i stručnih radova iz oblasti konkurencije, ali komisija Ministarstva trgovine i turizma umjesto njega je za člana Konkurencijskog savjeta BiH izabralo zaposlenika SNSD-a.

Nije ispoštovan princip kvaliteta imenovanja

Bogojević je zbog toga podnio tužbu koju je sud nedavno uvažio i poništio rješenje Vlade RS o imenovanju Malidžana.

U obrazloženju odluke, između ostalog, se navodi da postoji nekoliko proceduralnih nezakonitosti vezanih za postupak imenovanja prije i u toku intervjua.

„Osnovani su prigovori tužbe da prilikom izbora nisu ispoštovani sljedeći principi: zakonitost imenovanja u skladu sa svim važećim pravilima i propisima, kvalitet imenovanja putem izbora lica koja po svojim sposobnostima, iskustvu i kvalitetima odgovaraju potrebi regulisanog organa i nezavisne provjere imenovanja na način koji omogućava da ih provjerava nezavisna treća strana koja nije učestvovala u procesu imenovanja. Konačno imenovanje se nije moglo izvršiti ukoliko nisu ispoštovani navedeni principi“, navodi se u obrazloženju presude.

Navedeni principi, kaže se dalje, nisu ispoštovani prije svega zbog toga što se zapisnik komisije koja je provodila postupak izbora sastoji samo od navođenja pet pitanja i datih odgovora na njih, te bodovanja kandidata na osnovu toga.

„Iako je to zakonom propisano, svaki član komisije nije svoju odluku pojedinačno obrazložio, te se ne vidi na koji način je komisija prilikom predlaganja rang liste kandidata primijenila navedene principe. Zbog navedenog, sud smatra da ovdje nije ispoštovan princip kvaliteta imenovanja“, navodi se u presudi.

Dalje se kaže da je nejasno na osnovu čega je komisija utvrdila da su kandidati afirmisani stručnjaci iz oblasti prava, ekonomije ili drugih društvenih i tehničkih nauka sa poznavanjem politike konkurencije i pravnih problema koji su u vezi sa konkurencijom.

„Zbog specifičnosti organa za koji se provodi postupak imenovanja, a posebno zbog člana 22. stav 2. Zakona o konkurenciji, bilo je potrebno uzeti mišljenje rukovodioca tog organa. U skladu sa tim, prilikom izbora člana Konkurencijskog savjeta treba voditi računa da se za člana bira lice iz reda priznatih stručnjaka u odgovarajućoj oblasti i to ne bi trebala biti bilo koja oblast“, precizira sud i „tuženu Vladu Republike Srpske obavezuje da u roku od 30 dana od dana prijema presude donese novo rješenje o imenovanju, a u skladu sa pravnim shvatanjem i primjedbama suda u pogledu postupka“, piše CAPITAL.ba.

Tagovi: