Štrbac ponovo upozorava: Nepoznati muškarac prevario i Banjolučane

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je da mu se javila porodica iz Banje Luke koja je bila žrtva prevare.

Naime, o prevari je “Veritas” ranije obavijestio javnost, a odnosila se na izbjeglice iz Hrvatske i BiH koji na području Beograda imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

Štrbac je rekao da je u pitanju isti prevarant i isti model prevare, s tim što se beogradski prevarant predstavio kao Dragan iz Razvojnog fonda Srbije, a prevarenim Banjalučanima kao Slobo iz Razvojnog fonda BiH.

On je naveo da je osoba, koja se predstavila kao Slobo, uputila prevarenim Banjolučanima hitan poziv da dođu u Beograd i donesu 400 evra da bi zauzvrat dobili “jedinu neraspoređenu donaciju iz EU od 15.000 evra”.

Pri tome je, dodao je Štrbac, napomenuo da im izlazi u susret i da, s obzirom da je riječ o posljednjoj donaciji, neće biti raspisivan konkurs.

Štrbac je ispričao da je porodica iz Banje Luke dala novac sinu koji ima 21 godinu i on je došao u Beograd pred Dom omladine u Makedonskoj i tu “Slobi” predao ne samo traženih 400 evra nego 1.000 KM.

– To je bio petak, 7. oktobar, a Slobo je mladiću rekao da njegov otac dođe u naredni četvrtak na potpisivanje ugovora – prenio je Štrbac.

Štrbac je dodao da je mladić odmah po susretu sa “Slobom” javio majci da mu taj čovjek ne uliva povjerenje ni ponašanjem ni izgledom, a da mu je posebno sumnjivo to što tvrdi da ima kancelariju u Beogradu, a da je iz Razvojnog fonda BiH.

Ona je majka, priča Štrbac, odmah pozvala navodnog Slobu na telefon, koji je odmah bio isključen.

– Mi smo uporedili te telefone. Prevarant ima isti modus oparandi, hvata naivne ljude, odnekuda dobije podatke o njima. Konkretno za stranku koju je prevario u Beogradu dobio je podatke iz naše kancelarije – rekao je Štrbac.

On je dodao da mu je prevarena Banjolučanka čiji su inicijali B.G. poslala mejl i opisala situaciju u kojoj se našla njena porodica, te napomenuo da su se ponovile i situacije i mjesto predaje novca kao u slučaju prevarenih u Beogradu.

Prema riječima Štrbca, osoba koja je oštećena od navodnog Dragana u Beogradu sutra će ići na razgovor kog glavnog inspektora u Beogradu.

– Postoji mogućnost da ga u Inspektoratu imaju u evidenciji. Prevareni su ga vidjeli. Znaju da ove pare neće dobiti nazad, ali im je žao da su nasjeli i željeli bi da upozore javnost – rekao je Štrbac.

srpskainfo.com