Stanivuković šalje budžet i amandmane pred Ustavni sud

Gradonačelnik Draško Stanivuković zatražiće od Ustavnog suda Republike Srpske da ocijeni da li su odluke o usvajanju i izvršenju budžeta grada u skladu sa ustavom i zakonima.

Stanivuković će danas Ustavnom sudu Republike Srpske predati prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti i zakonitosti odluka o usvajanju i izvršenju budžetapovodom amandmana uloženih od strane skupštinske većine.

Stanivuković je krajem aprila najavio da će grad formirati pravni tim koji će sačiniti zahtjev za ocjenu zakonitosti amandmana skupštinske većine na gradski budžet.

Iz SNSD tada su prokomentarisali da su amandmani na budžet postali sastavni dio budžeta koji je usvojila Skupština grada i da bi gradonačelnik jedino mogao da ocjenjuje zakonitost budžeta.

Bužet Grada Banjaluka usvojen je na maratonskoj trećoj vanrednoj sjednici Skupštine grada u noći između srijede i četvrtka (14. i 15. april) usvajanjem svih tačaka dnevnog reda.

Budžet je usvojen iznosu od 149,7 miliona KM sa svim amandmanima poslaničkih klubova.

Skupštinska većina usvojila je amandmane SNSD-a, koji su za gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića bili neprihvatljivi.

Stanivuković i gradska administracija kažu, između ostalog, da je amandmanima za redovno servisiranje i funkcionisanje grada predviđeno sedam puta manje sredstava nego što je prosjek ranijih godina.

Sporan je i amandman kojim se "gradonačelniku oduzima pravo realokacije sredstava", kao i amandman kojim je smanjena stopa poreza na nepokretnosti čime će, tvrdi gradonačelnik, Banjaluka izgubiti oko četiri miliona prihoda.

Mondo

Tagovi: