Stanivuković nabavku bez tendera pravda „ratom firmi“

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković nabavku novogodišnjeg nakita za ukrašavanje Grada, mimo tenderske procedure i po većoj cijeni od predviđene, pravda „ratom firmi“ koje se bave tom djelatnošću.

Gradonačelnik Stanivuković je za CAPITAL rekao da gradska administracija „nije imala drugog izbora“, već da pronađe rješenje, jer „nisu željeli da Banja Luka za praznike ostane bez novogodišnjeg nakita“.

- Dvije firme koje se bave tim djelatnostima su posvađane. One se bore za poslove na hiljadu drugih frontova, ne samo u Banjoj Luci - rekao je Stanivuković i dodao da se samo jedna od tih firmi prijavila na tender za nabavku novogodišnjeg nakita.

To je firma koja je na kraju i dobila tender „ABC Solutions“ iz Banje Luke.

Druga firma, za koju Stanivuković kaže da „ne zna kako se zove“ se nije prijavila na tender, ali jeste uložila žalbu na tender. Time je zaustavljena ta javna nabavka dok se ne odnese odluka o žalbi.

Objasnio je da je Gradska uprava Banja Luka bila prisiljena da pronađe rješenje za tu situaciju.

- Ta firma koja se prijavila na tender i koja je na kraju izabrana je rekla: „Mi smo spremni postaviti nakit dok se ne riješi ta situacija, zbog odgovornosti i zbog Nove godine. Ako se desi da izgubimo, nema veze sva šteta će ići na nas, a ništa na Grad Banja Luka. To je bila njihova želja i volja - rekao je Stanivuković.

Dodao je da je vremenom donesena odluka o žalbi, koja je išla u prilog firme, koja se jedina prijavila na tender te da je njima dodijeljen posao.

- Zamislite da ja nisam imao hrabrosti i da ljudi iz te firme nisu rizikovali, jer je odluka o žalbi mogla biti drugačija, ne u njihovu koristi, mi bi imali grad bez novogodišnjeg nakita. Mi smo na ovaj način bili proaktivni i razgovarali smo, da vidimo da li je čovjek bio spreman da rizikuje na svoju štetu - pravda se gradonačelnik.

Iako Stanivuković nije naveo ime firma koje se žalila na tender za nabavku novogodišnjeg nakita, na internet stranici Agencije za javne nabavke BiH se može vidjeti da se radi o preduzeću „Elektroobnova“ iz Banje Luke.

Žalba je otišla na adresu Kancelarije za razmatranje žalbi BiH, koja je 29.12.2022. godine donijela rješenje u kojem je navedeno da je žalba „ Elektroobnove“ neosnovana.

Kako je CAPITAL ranije pisao Grad Banja Luka je prije završetka tenderske procedure nabavio skuplji novogodišnji nakit.  Novi novogodišnji ukrasi su krasili uži centar Banje Luke za vrijeme proteklih praznika, a odluka o izboru dobavljača donesena je tek 18. januara.

CAPITAL.ba