Svi koji dolaze za praznike, dočekaće ih u karantinu

Tačno je mjesec dana kako je utvrđen nulti pacijent sa korona virusom i ocjena štaba je da smo uvedenim mjerama najvećim dijelom zaštitili građane Banjaluke, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

– Još uvijek imamo kontrolu svih klastera i situaciju održimo pod kontrolom. U Banjaluci i Republici Srpskoj nije došlo do eksponencijalnog rasta

– U Banjaluci imamo 194 registrovanih slučajeva i još nismo dostigli vrhunac. Bilo kakvo popuštanje mjera ne dolazi u obzir

Rekao je da za sve osobe koja dolaze preko granice moraju proći karantin od 14 dana i da se svi upućuju u lokalni karantin.

– Pošto se približavaju praznici, katolički Uskrs i pravoslavni Vaskrs želim da upozorim da svi koji žele da doputuju za praznike da će provesti to vrijeme u karantinu – naveo je on.

Gradonačelnik Igor Radojičić je naveo da za sve osobe do 65 godina utorkom i petkom od 07.00 do 11.00 važi zabrana kretanja osim za one koji moraju na posao.

– Tako oni stariji mogu da obave svoje obaveze – rekao je Radojičić.

Istakao je da je za zaposlene u zdravstvu i policiji uvedeno šest novih autobuskih linija kako bi te ustanove i institucije mogle nesmetano da rade.

– Počela je podjela više od 1.617 novih paketa pomoći koje će obuhvatiti više od 5.000 osoba,  a do danas je podijeljeno 840 paketa – naveo je Radojičić.

Naveo je da će se drugačije smiještati u krantine.

– Osobe će se u rotaciji smiještati tri do četiri dana na jednoj lokaciji. Nakon 14 dana svaki objekat će se dezinfikovati – rekao je Radojičić.

Kada je u pitanju testiranje to će se obavljati po izasku iz karantina.

– Isto tako nije moguće unošenje hrane, jedino veša, ali isto tako po izlasku nije moguće ništa iznijeti – rekao je on.

Napomenuo je da će se većina labortorijia na teritoriji grada zatvoriti zbog smanjenog obima posla.

Dodao je da će grad Banjaluka sutra omogućiti rad svim onim trgovinski objektima kojima je to republički štab dozvolio.

– Svi oni će morati da se pridržavaju mjera distance i higijene – rekao je on.

 

Pres konferencija Štaba za vanredne situacije

Posted by Grad Banja Luka on Monday, April 6, 2020