Srpska „Krašu“ blokirala upravljačka prava u „Miri“ Prijedor

Kompaniji “Kraš” iz Hrvatske zabranjeno je odlučivanje u skupštini akcionara preduzeća „Mira“ iz Prijedora jer su još prije godinu dana sami ili zajedno sa “Mesnom industrijom Braća Pivac” morali objaviti ponudu za preuzimanje preostalih akcija u prijedorskom preduzeću, a to nisu uradili, čime su prekršili Zakon o preuzimanju akcionarskih društava u Republici Srpskoj, piše portal CAPITAL.

Naime, Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) Republike Srpske vršila je nadzor primjene Zakona o preuzimanju akcionarskih društava i utvrdila nepravilnosti i nezakonitosti u postupku preuzimanja preduzeća „Mira“ Prijedor.

Komisija je utvrdila da za „Kraš“, prehrambenu industriju iz Zagreba i “Mesnu industriju Braća Pivac” iz Vrgorca, kao lica koja zajednički djeluju, postoji obaveza objavljivanja ponude za preuzimanje preuzeća „Mira“ iz Prijedora.

„Ponudilac je obavezan da u ponudi za preuzimanje akcionarima kao najmanju cijenu ponudi knjgovodstvenu vrijednost akcija“, navedeno je u Rješenju KHOV.

Komisija je „Krašu“ zabranila pravo glasa na skupštini akcionara preduzeća „Mira“, sve dok ne sprovedu postupak preuzimanja.

Do isteka roka važenja ponude, odnosno plaćanja deponovanih akcija, akcije s pravom glasa koje su predmet ponude, „Kraš“ i Mesna industrija Braća Pivac ne smiju sticati na drugi način, osim ponudom za preuzimanje.

Podsjećamo, „Kraš“ je 2003. godine kupio 75,68 odsto akcija prijedorske „Mire“, te 2008. godine stekao još jedan dio akcija, te ukupno posjeduje 76,09 odsto akcija.

KHOV je utvrdila da je “Mesna industrija Braća Pivac” u više navrata tokom prošle godine sticala akcije „Kraša“, te da na jučerašnji dan ima 50,52 odsto učešća u osnovnom kapitalu „Kraša“.

Sticanjem kontrole nad „Krašem“, “Mesna industrija” je posredno stekla i akcije „Mire“ čime je nastala obaveza objavljivanja ponude za preuzimanje preduzeća u Prijedoru.

Iako je “Mesna industrija” više od 30 odsto akcija „Mire“ posredno stekla još prije godinu dana (17. januara 2019), te bila obavezna objaviti ponudu za preuzimanje i obratiti se Komisiji u Srpskoj do 18. februara prošle godine, to se nije desilo.

„To nije učinilo niti jedno od lica koja zajednički djeluju“, naveli su u KHOV.

Pomenute kompanije iz Hrvatske dužne su da u roku od 15 dana od dana primanja Rješenja KHOV podnesu zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje.

Rješenje KHOV možete pogleati OVDJE.

MIRA je danas vodeći proizvođač konditorskih proizvoda u Bosni i Hercegovini: 25 odsto svojih proizvoda plasira na domaće tržište, a 75 odsto izvozi u zemlje okruženja, Evropu i prekookeanske zemlje – SAD, Kanadu, Australiju i Saudijsku Arabiju.

Pored “Kraša”, drugi najveći akcionar u “Miri” je Republika Srpska preko Penzijskog – rezervnog fonda (9,99 odsto akcija) i Fonda za restituciju RS (5,05 odsto akcija).