Spisak obećanja Vlade Srpske Hercegovini deblji od „Rata i mira“

Od aerodroma u Trebinju do prilaznih puteva Ljubinju. Tako bi se u najkraćem mogla opisati obećanja Vlade Republike Srpske koja su u posljednjih deset godina data Hercegovini i Hercegovcima.

Prvi čovjek Pokreta za pravdu i red Nebojša Vukanović za MojuHercegovinu kaže da bi se od obećanja Vlade Srpske mogla sastaviti knjiga koja bi bila deblja nego „Rat i mir“. On dodaje da su dva najveća neralizovana obećanja trebinjski aerodrom i Termoelektrana „Gacko 2“.

- Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. Od toga neće biti ništa. Obećavaju aerodrom u Trebinju otkako su došli na vlast i ništa - kazao je Vukanović.

U julu 2018. godine Dodik i tadašnji i aktuelni ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić dogovorili su sa predstavnicima kineske „Polifono grupe“ formiranje zajedničkog preduzeća za izgradnju nove termoelektrane u Gacku koja bi zamijenila postojeću. Planirano je da vlasnički udio kineskih partnera bude 51, a udio Republike Srpske 49 odsto i da Vlada RS u narednih 15 dana donese odluku o formiranju zajedničkog preduzeća, te da se pripreme svi uslovi vezano za finansiranje, projektovanje i izgradnju termoelektrane.

Prethodno je 12. decembra 2017. godine u Banjoj Luci, podsjeća Vukanović, održano  svečano potpisivanje Opšteg ugovora o projektu izgradnje Termoelektrane Gacko 2. Ugovor je potpisan sa predstavnicima „China Machinery Engineering Corporation“ i „Emerging Markets Power Fund“.

- Ugovor je u ime Vlade Republike Srpske potpisao ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, u ime Elektroprivrede Republike Srpske direktor preduzeća Željko Kovačević, a ispred ‘China Machinery Engineering Corporation’ potpredsjednik korporacije Tong Zigang i u ime ‘Emerging Markets Power’ FundMu Yushi. Ima li iko danas ko vjeruje da će ova termoelektrana proraditi - pita Vukanović.

On dodaje da Vlada Srpske nikada nije napravila obećani autoput kroz Hercegovinu, kao ni brzu cestu Trebinje – Zvornik. Obećana je i Hidroelektrana „Dabar“ koja takođe nikada nije otvorena, baš kao ni tunel prema Nevesinju.

- Najavljivali su i ‘Trebinje resort’ u koji su trebali da ulože 700 miliona dolara. Potom otvaranje tekstilne industrije koja bi zaposlila sve žene u Hercegovini. Pride i luksuzno naselje vrijedno par stotina miliona evra. Vidimo kako to sve danas izgleda - rekao je Vukanović.

Zamjenik načelnika Ljubinja Vitomir Vojčić kaže kako je opština Ljubinje prije nekoliko mjeseci tražila od Vlade Srpske i Predsjednika Srpske pomoć u rješavanju neriješenih problema, projekata i inicijativa od kojih u dobroj mjeri zavisi dalji razvoj i opstanak Ljubinja. Vojčić kaže da do danas nisu dobili nikakav odgovor.

- Tražili smo da se nastave radovi na rehabilitaciji magistralnog puta M6 i to dionica Žegulja – Stolac. Tražili smo i rješavanje pitanja hotela u Ljubinju koji je u vlasništvu Vlade Srpske. Tražili smo i izgradnju stambene zgrade za porodice koje su iseljene iz svojih domova usljed zemljotresa 2022. godine. Nismo dobili nikakav odgovor - kazao je Vojčić.

Opština Ljubinje je tražila i konačno rješavanje sudskog spora koji se vodi između ove lokalne zajednice i Republike Srpske oko pitanja zemljišta na lokalitetu Grdošnice. Tražena je i izgradnja solarne elektrane, kao i davanje povlašćene cijene ili podsticaja za utrošenu električnu energiju lokalnom „Vodovodu“.

- Ljubinje ima problem u snabdijevanju električnom energijom i molili smo da se i taj problem riješi. Vršilac dužnosti direktora preduzeća ‘Nikola Tesla’ Dragan Vučetić prije deset godina je rekao kako je u tekstilnoj industriji u Ljubinju planirano zaposlenje 240 radnika koji bi radili u dvije smjene. To se, bogu hvala, nije ostvarilo - istakao je Vojčić.

Poslanik Pokreta za pravdu i red u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zaga Grahovac dodaje kako je Vlada Srpske Nevesinjcima godinama obećavala upravo ono što im najviše i treba –  ulaganja u putnu infrastruktruru i bolju povezanost sa drugim dijelovima Republike.

- Tako je pred izbore 2020. godine obećano probijanje i izgradnja tunela ‘Grebak’ kako bi se Nevesinje i istočna Hercegovina povezale sa koridorom „Vc“. Međutim, taj projekat se više i ne pominje. Imali smo donaciju  kraljevine Holandije od gotovo šest miliona KM za rekonstrukciju puta Nevesinje – Berkovići koja je propala, jer Vlada Srpske za šest godina nije ispunila svoj dio dogovora, pa su sredstva povučena - navodi Zaga Grahovac.

Još nije došlo, dodaje ona, ni do saniranja putnog pravca Nevesinje – Gacko. Što se tiče ulaganja u energetiku, koja je proglašena kao strateška grana razvoja Nevesinja, ni tu nisu ispunjena sva obećanja.

- Od izgradnje vjetroetroelektrane ‘Trusina’, za koju je koncesija data još 2012. godine, potpuno se odustalo i oko tog projekta se vodi sudski spor, dok se vjetropark ‘Grebak’ radi, ali ni on još nije blizu puštanja na mrežu koje je bilo najavljeno za 2022. godinu. Sada se taj rok prolongirao na 2025. godinu - rekla je Grahovac.

O Hidroelektrani „Dabar“ se, ističe ona, govori kao o istorijskom projektu za Hercegovinu. Preduzeće „HE Dabar“ osnovano je još 2011. godine i tada je najavljivano da će već 2016. godine  proizvoditi struju.

- Preduzeće sve ove godine isplaćuje plate i dopinose radnicima, a izgradnja ‘Dabra’ počela je tek prošle godine. Ostaje da vidimo da li će se sada konačno ispoštovati rok za završetak radova od 46 mjeseci s obzirom na to da su izvođači Kinezi. Pored ostalog, Vlada Srpske je svih ovih godina obećavala ulaganja u turizam i privredu Nevesinja, ali na tim poljima se baš ništa nije uradilo - kazala je Grahovac.

Načelnik Bileće Veselin Vujović kaže da je Vlada Srpske u posljednjih godinu dana puno pomogla Bileći da sanira problema koje je sama ta Vlada prouzrokovala. Vlada Srpske je, dodaje on, tolerisala prethodnoj lokalnoj vlasti sve i svja i zbog toga je Bileća došla u mnogo problema.

- Vlada nam je pomogla sa 150.000 KM kada su nam ugasili struju u zgradi opštine. Dali su nam i 300.000 KM za trotoare u centru Bileće, kao i pare za dva minimalca za zaposlene u opštinskoj upravi. Od Vlade Srpske i Predsjednika Srpske dobili smo dva miliona maraka za stimulativne otpremnine. Ali, ta ista Vlada je kriva za katastrofalnu finansijsku situaciju u Bileći. Dozvolila je prethodnoj vlasti dug od 20 miliona maraka - rekao je Vujović.

Prethodna opštinska vlast, dodaje on, dvije ili tri godine nije plaćala ni poreze ni doprinose. Primili su ogroman broj radnika i to je dovelo do katastrofalnog stanja u opštini.

- Putevi su katastrofa. Prije nekoliko godina Vlada Srpske je pomagala Bileći prilikom sanacija gradskih ulica, ali dio tih sredstava prethodna opštinska uprava je trošila za davanje plata i sada je situacija ovakva kakva jeste - istakao je Vujović.

Povjrenik Pokreta za pravdu i red u Gacku Milan Nikčević kaže da je u ovu hercegovačku opštinu bez ikakve sumnje uloženo najviše obećanja, ali je malo koje realizovano. Nikčević podsjeća da su sve opštine u Srpskoj svojevremeno, nakon prodaje „Telekoma“, konkurisale sa jednim projektom.

- Mi smo tražili obilaznicu oko Gacka i taj je projekat odobren. Čak je izabran i izvođač radova, ali nikada nijedna lopata nije zakopana. Naravno, tu je i drugi blok termoelektrane koji nikada nije otvoren. I ne samo da drugi blok nikada nije otvoren, nego se plašim da će i ovaj postojeći biti zatvoren - kazao je Nikčević.

On dodaje da je put od Foče do Gacka u katastrofalnom stanju. U više navrata je obećavana sanacija te dionice, ali ništa nije urađeno. Nikčević kaže da je popravku ovog puta obećavao aktuelni lider DNS-a i državni ministar bezbjednosti Nenad Nešić dok je bio direktor „Puteva Republike Srpske“.

- Uradili su cestu od termoelektrane do marketa, ali ni to nije završeno, a urađeno je svega pet stotina metara, možda i manje. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac obećavao je mesnu industriju u selu Dobrelj. Naravno da se ništa nije desilo. Svojevremno je bivši ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač obećao novu zgradu policije, ali ništa ni od toga - kazao je Nikčević.

mojahercegovina.com

Tagovi: