SNSD imovinu zavještao humanitarnim udruženjima, a SDS crkvi

Većina političkih partija u Bosni i Hercegovini imovinu je „zavještala“ humanitarnim udruženjima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Pojedine stranke uopšte nemaju imovinu, a neke druge, poput SDP-a, mogu da se ponose „vlasničkim kartonom“.

Pitanje imovine je u svim strankama riješeno statutom. Tako bi, na primjer, sva imovina SNSD-a u slučaju prestanka rada ove partije pripala humanitarnim organizacijama i socijalnim ustanovama na području opštine ili grada gdje se imovina i nalazi.

SNSD je prošle godine na konto imovine zaradio svega 3.600 maraka. U finansijskim izvještajima se navodi da je ovaj prihod ostvario Gradski odbor u Laktašima, ali nije precizirano na osnovu čega. Stranka Milorada Dodika je iz budžeta prošle godine dobila 2.003.703 KM, a godinu je završila sa ukupnim prihodom od 2.554.738 KM.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je prije nekoliko godina da stranka ima imovinu, ali ni on ne zna šta sve ima SNSD.

“Imamo imovinu, naravno. Imamo zgradu u Laktašima. Imamo plac u Banjoj Luci na kojem sad pravimo zgradu. Imamo i nekoliko automobila, namještaj, naliv-pera, hemijske olovke. Ne znam detalje. Svi opštinski odbori stranke su zaduženi da trajno riješe prostorije”, kazao je Dodik tada.

Imovina SDS-a pripala bi Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Ova stranka godišnje na ime imovine „ubere“ 10.200 KM. Cijeli ovaj iznos dolazi od Gradskog odbora u Prijedoru koji renta nekoliko prostorija. Zanimljivo je i to da SDS u Prijedoru prostore iznajmljuje Socijalističkoj partiji (2.400 KM) i DEMOS-u (3.000 KM). SDS je prošle godine iz budžeta dobio 886.893, a ukupno su prihodovali 1.108.357 KM.

O imovini PDP-a u slučaju gašenja stranke odlučivao bi Sabor. PDP je nedavno prodao sjedište partije u širem centru Banje Luke. Poslovni prostor koji ima više od 200 kvadrata stranka je kupila prije dvadesetak godina. Sada su na istom mjestu podstanari, a prodajom prostora zaradili su 348.815 KM. Iz budžeta su prošle godine dobili 646.887, a ukupan prihod je stao na 1.017.600 maraka.

Imovinom Demokratskog narodnog saveza raspolagaće Skupština ili Glavni odbor stranke. Po sudskom poravnanju duga iz zakupa prostora kod „Aragosta invest“ DNS je prošle godine zaradio 16.149 KM. Iz budžeta su dobili 403.688, a ukupni prihodi iznosili su 454.000 KM.

Socijalistička partija će svu svoju imovinu ostaviti humanitarnim organizacijama, ali čini se da se ta udruženja neće „hljeba najesti“, jer stranka na čijem je čelu Petar Đokić u finansijskim izvještajima ne navodi niti jedan jedini pfenig prihoda od imovine. Iz budžeta su dobili 446.111 KM, a ostatak do ukupnog prihoda od 563.991 KM popunjen je donacijama. Socijalistička partija Srpske pitanje imovine u slučaju prestanka rada nije definisala.

Dragan Banjac će svu imovinu Narodnog pokreta Srpske – koja je jednaka imovini Socijalističke partije – ostaviti crkvi. Ukupni prihodi ove stranke u prošloj godini bili su 397.013 KM, a od toga je iz budžeta izdvojeno 219.105 KM. Srpskoj pravoslavnoj ckrvi će imovinu ostaviti i Ujedinjena Srpska, ali nije poznato šta od pokretne i nepokretne imovine ove stranka zapravo ime. Ono što je poznato jesu dotacije iz budžeta (374.772 KM) i ukupan prihod (413.863 KM).

Kongres SDA će odlučiti o imovini SDA, a ta imovina, navodi se u Statutu ove partije, može biti donirana samo u korist dobrotvorne, kulturne ili vjerske ustanove. SDA je od imovine prošle godine zaradila 49.200 KM. Iznajmili su tri kioska u Novom Gradu za 25.200 KM (od toga je jedan kiosk iznajmljen Lutriji BiH za 15.600 KM), a iznajmili su i tri poslovna prostora u Zenici za 24.000 KM.

Odluka o eventualnom prestanku postojanja HDZ-a BiH sadrži i odluku o imovini stranke. Prihod od imovine sveden je na svega 340 maraka. Ali su zato primanja iz budžeta za stranku Dragana Čovića više nego izdašna – 2.250.060 KM, što u zbiru, kada se saberu sva primanja, čini saldo od 2.552.980 KM.

Apsolutni šampion kada je u pitanju prihod od imovine je SDP.  Glavni odbor stranke je prošle godine od rentanja prostora zaradio čak 452.332 KM. SDP iznajmljuje 17 prostora. Najskuplju rentu plaća Međunarodna kvalitetna škola (331.353 KM), potom „Eso-promet“ (43.688 KM) i Dječji vrtić „Sunce“ (22.564 KM). Prihodi iz budžeta su 1.799.452, a ukupni prihodi 2.708.990 maraka. O imovini odlučuje Kongres stranke.

Najveću imovinu u BiH, bez sumnje, ima SDP koji se i danas vodi kao pravni nasljednik Centralnog komiteta Saveza komunista BiH. SDP je prije nekoliko godina pokušao da na svoje ime uknjiži i zgradu Specijalnog tužilaštva RS u Banjoj Luci, ali je Ustavni sud BiH sredinom novembra 2014. godine odbacio njihovu apelaciju protiv ranije donesene presude Višeg privrednog suda u Banjoj Luci.

Tadašnja odluka Ustavnog suda BiH samo je jedno u nizu sudskih rješenja u kojima se navodi da SDP nikada nije raspolagao materijalnim dokazima da je nasljednik Saveza komunista BiH. Ustavni sud BiH je 21. decembra 2006. donio presudu prema kojoj je utvrdio da „niti jednim aktom, odnosno diobenom bilansom, nakon raspada SFRJ nije regulisano pitanje preuzimanja prava, obaveza i imovine koja je postojala na području SFRJ, a koja je pripadala Savezu komunista Jugoslavije“. Ipak, većina te imovine pripala je stranci koju danas vodi Nermin Nikšić.

Najvažnija nakretnina ove stranke je zgrada u Alipašinoj ulici na broju 41 u Sarajevu, gdje je smještena centrala SDP-a, ali i gdje je sjedište Vlade FBiH. SDP je uspio uknjižiti pravo vlasništva nad nekoliko nekretnina u Sarajevu, Stocu, Livnu, Tuzli i Jajcu, dok se sudski sporovi vode zbog zgrade u kojoj je smještena Vlada FBiH u Sarajevu i poslovnog objekta u Zenici, koji SDP neometano koristi i iznajmljuje privatnicima uprkos činjenici da su u zemljišnim knjigama upisane kao državna svojina. Na spisku imovine koju je prisvojio SDP nalazi se i nekadašnje odmaralište bivšeg CKSK BiH u Neumu.

Finansiranje političkih stranaka u BiH regulisano je zakonom koji je usvojen 2012. godine. Stručnjaci i analitičari godinama unazad ukazuju na manjkavosti ovog zakona koje političkim strankama omogućavaju različite zloupotrebe, a među najvećim manama zakona je i ta što ne obavezuje partije da prijavljuju pokretnu i nepokretnu imovinu. Iako su revizori u nekoliko navrata ukazivali da se zbog toga ne zna šta sve političke stranke u BiH posjeduju, izmjene zakona koje su uslijedile nakon 2012. godine nisu donijele očekivane rezultate.

Zakon o finansiranju političkih stranaka precizira da se partije u BiH finansiraju iz članarina, dobrovoljnih priloga pravnih i fizičkih osoba, izdavačke djelatnosti, prodaje propagandnog materijala i organizovanja stranačkih manifestacija, prihoda od imovine u vlasništvu političke stranke, budžeta BiH, entitetskih budžeta, kantonalnih budžeta i budžeta Brčko Distrikta, te budžeta drugih jedinica lokalne uprave i samouprave, dobiti preduzeća koja su u vlasništvu političke stranke i kreditnih zaduženja kod banaka.

gerila.info

Tagovi: