Slovenac u Banjaluci utajio više od pola milona KM

 Inspektori Poreske uprave Republike Srpske prijavili su policiji Slovenca Jožu Pikla zbog sumnje da je utajio preko pola miliona maraka poreza i doprinosa, saznaje portal CAPITAL.

Pikl je direktor preduzeća “Econica” iz Banjaluke. Po osnovu poreza budžet Srpske je “zakinuo” za skoro 85.000 maraka, a po osnovu doprinosa 422.586 KM.

Iz Poreske uprave su potvrdili našu informaciju da je otkrivena poreska utaja. Ime nisu navodili već su nam samo rekli kako je riječ o državljaninu Slovenije protiv kojeg su podnijeli izvještaj zbog osnova sumnje da su počinjena krivična djela utaja poreza i doprinosa, povreda obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

“To lice, u namjeri da izbjegne plaćanje poreskih obaveza nije evidentiralo isplate na lično ime u poslovnim knjigama, niti je podnijelo poreske prijave o svojim ličnim primanjima za 2019. godinu u iznosu od 772.300 KM. Na navedeni iznos ličnih primanja nije obračunalo i uplatilo poreze u iznosu od 84.977 KM i pripadajuće doprinose u iznosu 422.586 KM, a koji su propisani poreskim zakonodavstvom Republike Srpske, čime je nanijeta šteta budžetu Republike Srpske u iznosu od 507.563 KM”, kazali su u PURS.

Inače, kako saznajemo, ovo nije bio jedini slučaj na kojem su poreznici radili u proteklom periodu. Izvještaj nadležnom tužilaštvu je podnijet i protiv državljanina Holandije Erkelanda Edwinusa Johhanesa Hendrikusa.

Za njega se sumnja da je kao odgovorno lice u preduzeću “Optimus tehnika” iz Banjaluke izbjegao plaćanje poreza na dobit za 2017. godinu. On nije oprihodavao iznos od 426.875 KM, te na taj način nije obračunao, prijavio i uplatio pripadajući porez u iznosu od 43.647 KM.

Iz Poreske uprave RS su poručili kako će i u narednom periodu preduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti na sprečavanju  i otkrivanju poreskih krivičnih djela.

O poslovnim vezama državljana Slovenije portal CAPITAL je opširno pisao u tekstu “Srpska postala offshore destinacija – Slovenci u Banjaluci otvorili 200 fantomskih firmi“.

Tagovi: