Skupština RS za restauraciju reljefa iskeširala 120.000 maraka

Reljef Marijana Kockovića obnovljen je i vraćen prije nekoliko dana na zgradu Narodne skupštine Republike Srpske, a posao obnavljanja građane Srpske je koštao čak 120.000 maraka.

Posao obnavljanja reljefa dobila je beogradska firma „KOTO“. Procijenjena vrijednost radova na reljefu bila je 150.000 maraka, a na tender su se prijavile dvije kompanije - beogradski „KOTO“ sa ponudom od 119.729 maraka i „Građenje“ iz Pala sa ponudom od 119.958 maraka.

Poslanik Srpske demokratske stranke u Narodnoj skupštini RS Davor Šešić za portal MojaBanjaluka.info kaže da je suludo davati tolike pare za obnavljanje reljefa u vremenu kada se humanitarna pomoć skuplja mobilnim telefonima.

- Borci imaju mizerne invalidnine, a penzioneri još mizernije penzije. Pomoć za oboljelu djecu skupljamo slanjem poruka. Zar je u takvoj situaciji zaista bilo potrebno izdvajati 120.000 maraka za obnavljanje reljefa na zgradi NSRS - kaže Šešić.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Milan Petković smatra da je „sigurno bilo načina da se ta sredstva utroše i na daleko bolji način“.

- Nisam upoznat sa tenderom. Ne znam u kakvoj situaciji je bio reljef. Restauratorski poslovi su uvijek skupi. Sredstva su značajna i nisu mala, ali se postavlja pitanje da li su mogla da se utroše na bolji način - kazao je Petković.

Podsjećamo da je nedavno završena i sanacija fontane ispred Narodne skupštine Srpske za koju je izdvojeno 40.,000 maraka. Sanacija je obuhvatala obnovu bazena i dijela prateće opreme fontane izgrađene još u vrijeme izgradnje objekta nekadašnjeg Doma Vojske 1973. godine.

Zgrada Narodne skupštine RS, odnosno nekadašnji Dom Vojske, svečano je otvoren 30. juna 1973. godine, u okviru proslave Dana borca (4. juli).  Dobio je status najljepšeg kulturnog zdanja u Banjoj Luci koji je raspolagao sa više od 7.000 kvadratnih metara prostora, između ostalog sa koncertnom salom s 500 sjedišta, velikom dvoranom za sastanke i konferencije, više učionica, čitaonicom i bibliotekom, galerijom sa izložbenim prostorom, ljetnom kino-baštom sa 400 sjedišta, atrijumom i plesnim prostorom i drugim sadržajima.

Tadašnji Dom Vojske, svojom dispozicijom i hortikulturnim uređenjem s fontanom, činilo je veoma uspješno arhitektonsko ostvarenje banjalučkog arhitekte Kasima Osmančevića. Zid zgrade i fontana ukrašeni su reljefom koji je izradio ugledni akademski vajar Marijan Kocković.

G. Dakić