Skandal u Prijedoru: Nestalo struje, propalo 1.300 vakcina

Rukovodstvo prijedorskog Doma zdravlja krije koliko je tačno propalo doza za revakcinaciju protiv korona virusa starijih od 65 godina, ali se prema dostupnim podacima može pretpostaviti da je taj broj veći od 1.300 doza.

Naime, Srpskainfo je ranije objavila da su Prijedorčani stariji od 65 godina, koji su juče krenuli na revakcinaciju, vraćani iz Doma zdravlja uz obrazloženje da nema vakcina.

Rukovodstvo Doma zdravlja juče se nije oglašavalo, ali su danas održali pres konferenciju na kojoj su pokušali da umire građane.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Prijedor Slobodan Javor je kratko rekao da je juče u jutarnjim časovima obavješten da je zbog nestanka struje u više navrata došlo do prekida hladnog lanca vakcine.

– Zato smo privremeno obustavili davanje druge komponente Sputnjika V, naglašavam privremeno. Kada je u pitanju prekid hladnog lanca vakcine, želim da pojasnim našim građanima da je zbog nestanka električne energije u više navrata došlo do poremećaja u temperaturi u samom frižideru, odnosno zamrzivaču, u odnosu na temperaturu predviđenu za čuvanje vakcina – zaključio je Javor.

Budući da je juče do 11 sati obavljana revakcinacija, nameće se pitanje da li su i te doze koje su primili Prijedorčani bile iz istog zamrzivača.

Epidemiolog Doma zdravlja Prijedor Milica Otković tvrdi da su te vakcine koje su davane neposredno prije prekida revakcinacije bile u režimu hladnog lanca i da su potpuno bezbjedne.

– Što se tiče naših sugrađana nema nikakve potrebe za zabrinutost. U konsultaciji sa Institutom za javno zdravstvo odlučili smo da privremeno obustavimo davanje druge doze, odnosno druge komponente „Sputnjik V“ vakcine zbog narušavanja hladnoga lanca – rekla je ona.

Otkovićeva kaže da oko 2.200 starijih od 65 godina još nije primilo ni prvu dozu.

Odgovorila je da je prvu dozu primilo 1.500 Prijedorčana, a da je drugu dozu juče primilo 140 Prijedorčana.

Ukoliko uporedimo ova dva broja, dolazimo to toga da je u prijedorskom Domu zdravlja juče propalo 1.360 vakcina za drugu dozu.

Otkovićeva je dodala da će građani koji čekaju svoju drugu komponentu „Sputnjik V“ vakcine biti naknadno obavješteni o datumu i biti pozvani lično, kao i za prvu dozu.

– Kao epidemilog i ljekar moram reći da nema razloga za brigu bez obzira što dolazi do isteka roka od 21 dan, građani će biti vakcinisani u terminu koji je predviđen za davanje vakcine – rekla je ona.

Međutim, ona je objasnila novinarima da je preporuka da se druga doza „Sputnjik V“ vakcina daje u periodu od 21 do 28 dana nakon primljene prve doze.

– Prema njihovim istraživanjima, ukoliko se građani razbole ili nešto vanredno bude može ići do dva mjeseca – uvjerava ona.

Otkovićeva je dodala da se komponente u vakcini za drugu dozu razlikuju od komponenti u prvoj dozi.

To znači da će sada prijedorski Dom zdravlja morati da nabavi još 1.360 vakcina za drugu dozu i to iz iste serije.

Otkovićeva i Javor nisu objasnili novinarima da li se druga i prva doza moraju nabavljati u kompletu i da li to znači da će propasti još 1.360 doza za prvu vakcinu, kada se one nabave zbog propalih vakcina za revakcinaciju.

O broju vakcina koje su juče propale medijima je na pres konferenciji obećan pisani odgovor.

Možda će rukovodstvo Doma zdravlja u tom odgovoru objasniti i da li imaju agregat za struju, koji u slučaju nestanka električne energije može da spasi vakcine koje su trenutno najtraženiji proizvod u svijetu.

(Srpskainfo)

Tagovi: