Sjeverna Koreja uništava "simbol mira"

Sjevernokorejska vlada uništava plutajući hotel na planini Kumgang, koji je nekada slavljen kao simbol mira između Južne Koreje i Sjeverne Koreje.

Planina Kumgang, čije ime na korejskom znači "dijamant", bila je mjesto rijetkih trenutaka pomirenja između građana dvije zemlje, koji su tehnički još u ratu.

Zvaničnik iz južnokorejskog Ministarstva ujedinjenja rekao je za CNN da su uočili nešto što se čini kao "aktivnost demontaže" na više lokacija na planini Kumgang.

Prije nekoliko mjeseci nepotvrđeni izvještaji sugerisali su da su zgrade u kompleksu srušene.

Pansion Onjongak, koji se nalazi u podnožju planine Kumgang, je mjesto gdje su se ranije okupljale razdvojene porodice sa juga i sjevera.

Navodi se da je vjerovatno ove nedjelje uništena i kancelarija Hjundai Asana u Kumgangu.

Južnokorejska kompanija je bila odgovorna za upravljanje turističkom zonom.

Pored toga, Sjeverna Koreja je u aprilu počela sa demontažom čuvenog hotela Haegumgang.

Luksuzni hotel koji je "lebdio iznad Australijskog Velikog koralnog grebena", premješten je u Kumgang i otvoren za turiste 2000. godine.

Zvaničnik je izjavio i da se pomno prati da li će Sjeverna Koreja srušiti centar za okupljanje porodica i opštinski centar Kumgang, dodajući da ta informacija još ne može biti potvrđena.

Odmaralištem Kumgang, koje se nalazi oko 30 minuta sjeverno od korejske demilitarizovane zone (DMZ), zajedno su upravljale Južna Koreja i Sjeverna Koreja.

Sjeverna Koreja navodno planira da zamijeni sve strukture na planini Kumgang novim, potencijalno signalizirajući da njihova vlada planira da upravlja i kontroliše odmaralište bez ikakve pomoći svog južnog susjeda.

nezavisne.com

Tagovi: