Sirijac u Banjaluci slavi krsnu slavu: Otkriva zašto migranti i domaći ne razumiju jedni druge

Psiholog i kulturološki medijator Jamen Hrekes otkriva zašto će Iranac biti smrtno uvrijeđen ako mu, u najboljoj namjeri, pokažete „lajk“ i zbog čega često ne razumijemo migrante.

Ovaj mladi Sirijac, koji već godinama živi u Banjaluci, gdje je nedavno diplomirao na Filozofskom fakultetu, sa studentima iz regiona je razgovarao o tome šta sve otežava komunikaciju između migranata i domaćeg stanovništva.

“Recimo, kod nas u BiH i u ovom regionu, kada nekom želite poslati podršku ili mu na nečem čestitati, pokazaćete uzdignut palac, poznat i kao „lajk“ na društvenim mrežama. Međutim, za Irance i za stanovnike još nekih zemalja to je teška uvreda. Ima isto značenje kao kad biste kod nas nekome pokazali srednji prst”, objasnio je Jamen na veb razgovoru sa studentima, koji je organizavala Fondacija „Fridrih Eberet“ u BiH, u sklopu Političke akademije.

Tri zastave

Da je razumijevanje neverbalne komunikacije itekako bitno Jamen je, kao edukator, na treninzima objašnjavao i aktivistima koji pomažu migrantima u BiH, te predstavnicima institucija i profesionalcima, koji s njima dolaze u kontakt.

“Neke sudije su se iznenadile kada sam im rekao da u arapskom svijetu kada neko govori glasno, maše rukama i gestikulira, to nije izraz agresije, nego znak da taj čovjek govori istinu”, rekao je Jamen.

Dodao je da mnoge stvari na takozvanoj balkаnskoj ruti zbunjuju i same migrante. Naprimjer, u Grčkoj, kada odmahujete glavnom to znači „da“, a kada klimate to je „ne“ – sasvim suprotno nego u BiH ili Srbiji.

“Kako li su tek zbunjeni kada putuju iz Sarajeva u Banjaluku i kada na tom kratkom putu, u istoj državi, vide tri različite zastave. Nikako ne mogu skontati šta gdje smiju, a šta ne smiju”, objašnjava Jamen za Srpskainfo.

Skrasio se kod nas

Jamen Hrekes nije migrant, kao hiljade njegovih sunarodnika, koji se zlopate po drumovima i kampovima i bore se s krijumčarima.

U našu regiju je došao prije 11 godina, kako kaže – dobrovoljno, da bi započeo studije u Zagrebu. Kasnije se preselio u Banjaluku, gdje je i ostao.

Javnosti je poznat po istraživanju u kojem je, s još dvojicom kolega s banjalučkog Filozofskog fakulteta, pokušao da otkrije šta migranti misle o ljudima u BiH, a šta domaće stanovništvo misli o migrantima.

Ispostavilo se da jedni o drugima ne znaju skoro ništa, ali da domaći imaju loše mišljenje o migrantima, dok migranti ne žele da ostanu u BiH.

Državljanin BiH

Jamen je čvrsto odlučio da ostane u Banjaluci. Odnedavno je državljanin BiH i kaže da je sretan što sada ima dvije domovine.

“Prihvatio sam mnoge ovdašnje običaje, jer me je ovo društvo lijepo prihvatilo i omogućilo mi da napredujem. Istina, još nisam stekao strah  od promaje, ali možda će i to doći na red”, kaže Jamen.

Tako njegova porodica odnedavno ima i svoju krsnu slavu. Porodica Hrekes slavi Svetog Vasilija Ostroškog.

“Mislim da smo mi jedni Sirijci koji slave krsnu slavu”, navodi Jamen Hrekes.

Tagovi: