Sebičnost partnera u krevetu je znak za upozorenje

Seksualni život najčešće može biti siguran pokazatelj drugih partnerskih odnosa, naročito u slučajevima kada je jedan od partnera usredotočen samo na vlastiti užitak.

Nije sebično truditi se da vlastite seksualne želje budu zadovoljene, piše Men's Health, ali je sebično u potpunosti isključiti želje svoga partnera, zbog čega dr. Kelifern Pomeranz, seksualni terapeut, napominje da pojedinac mora biti prvenstveno usmjeren na vlastita iskustva i uvijek se truditi da ih dovede na veći nivo uzbuđenja.

Međutim, nema zabave ukoliko je partner sebičan u krevetu, odnosno ukoliko izbjegava ili žuri s predigrom, ignoriše ili ismijava vaša zadovoljstva, hvali se prijateljima o vašem seksualnom iskustvu ili ako vaš orgazam koristi kao mjerilo vlastitog uspjeha. Sve su to, navodi Men's Health, znakovi da imate sebičnog partnera.

No, postavlja se pitanje šta učiniti kada je partner sebičan u krevetu, a stručnjaci savjetuju da ne treba gubiti nadu jer još uvijek postoje načini da se problem riješi. Prvenstveno je, tvrde, potrebno prepoznati vlastite seksualne potrebe i ukazati ih svome partneru riječima "stvarno bih volio" ili "želim pokušati".

Važno je biti pažljiv u odabiru vremena za razgovor o tome, tvrde stručnjaci, pa bi pokušaj razgovora neposredno prije seksa mogao biti kontraproduktivan, a nakon seksa bi se mogao shvatiti kao kritika. Oba partnera bi trebala naći vremena za razgovor kad su odmorni, zasićeni i neuznemireni. Također, stručnjaci savjetuju da partneru ponavljate ono seksualno iskustvo koje vam se svidjelo.

Postoje, također, određene okolnosti koje se ne mogu popraviti, a sebičnost tokom seksa može ukazivati ​​na veće probleme osobnost. To su situacije u kojima je najbolje prekinuti vezu.

"Ako ste u vezi u kojoj se stalno osjećate iskorištenim ili necijenjenim, a vaš partner ne želi razgovarati o tome, ili učiniti bilo što u vezi s tim, to su prilično jake indicije da biste trebali procijeniti šta uopće radite u takvoj vezi", kaže dr. Juan Camarena za Men's Health.