Savezu zabranjen rad zbog nepoštovanja odluka

Fudbalski savez Republike Srpske dobio je danas zaključak Republičke uprave za inspekcijske poslove kojim se zabranjuje obavljanje djelatnosti Fudbalskom savezu Republike Srpske.

Zabrana se odnosi i na članice FSRS, odnosno na klubove unutar Saveza. Drugim riječima, svim klubovima koji su dio Fudbalskog saveza RS zabranjena su sva dalja takmičenja, odnosno sva fudbalska dešavanja u okvirima i nadležnostima Fudbalskog saveza Republike Srpske i njegovih članica.

- Postupićemo prema ovom Zaključku, jer fudbal u Srpskoj mora da funkcioniše. Obavijestili smo o ovome Fudbalski savez BiH, FIFU i UEFU. Ne mogu da kažem da li smo ovo očekivali ili ne, jednostavno se desilo - rekao je za naš portal sekretar FSRS Goran Ćejić.

Republički prosvjetni inspektor je 19. septembra izvršio vanrednu kontrolu. 

Prema predočenoj dokumentaciji, 43 delegata Skupštine FSRS tražili su sazivanje vanredne Skupštine uz priloženi dnevni red uz kratko obrazloženje. Zahtjev za sazivanje vanredne Skupštine Saveza od 29. avgusta dostavljen je generalnom sekretaru.

- Statutom FSRS propisano je da se pravovaljano sazvana Skupština mora održati u roku od mjesec dana, kao i da njen dnevni red Generalni sekretar FSRS mora dostaviti u pismenom obliku FSRS i članovima Skupštine. Zahtjev je odbačen zbog formalnih nedostataka - istakli su za naš portal u Inspektoratu.

Inspektor je naložio FSRS da zakaže i održi sjednice Izvršnog odbora sedam dana od podnošenja zahtjeva od strane članova Izvršnog odbora FSRS i da zakaže i održi vanredu Skupštinu FSRS u roku koji je propisan Statutom FSRS.

FSRS je na ovo rješenje uložio žalbu Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS koje je u drugostepenom postupku odbačeno kao neosnovano, čime je rješenje prosvjetnog inspektora potvrđeno.

- Posljednjeg dana septembra Inspektorat je uradio novu kontrolu u FSRS po osnovu prijave zbog sukob interesa koji se odnosi na odlučivanje po zahtjevima delegata za sazivanje vanredne Skupštine FSRS. Prosvjetni inspektor je rješenjem naložio FSRS da postupi u skladu sa Statutom u predmetu odlučivanja i zakazivanja sjednica Izvršnog odbora i Skupštine FSRS - navode u Inspektoratu.

FSRS je opet na rješenje uložio žalbu Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske, koje je u drugostepenom postupku i ovaj put odbilo žalbu FSRS kao neosnovanu.

- S obzirom na to da FSRS nema namjeru da postupi po zakonu i izvrši svoje obaveze i pored odbijenih žalbi od strane Ministarstva, izrečene novčane kazne, ostavljenog dodatnog roka za izvršenje mjera i datog upozorenja na sve posljedice nepoštovanja zakona, sljedeća mjera predviđena zakonom je zabrana obavljanja djelatnosti - kazali su u Inspektoratu.

G. Dakić