Šamac: U “Ivanin zlatni vez” utkana naša tradicija

“Ivanin zlatni vez” iz Šamca udruženje je žena koje i pored svih porodičnih i poslovnih obaveza pronađu vrijeme za osmišljavanje i uvježbavanje novih koreografija, izradu upotrebnih i ukrasnih predmeta i kuvanje starih jela po bakinim receptima.

Udruženje je osnovano na inicijativu Ivane Bendarević, koja je i umjetnički rukovodilac folklornog ansambla.

- Cilj nam je da očuvamo tradiciju i da je prenesemo na djecu, da naše mlade upoznamo s tim šta su naše bake i deke radile, kakvi su im bili običaji, narodna nošnja, kako su se ponašali i veselili, igrali u kolu - kaže Bendarevićeva.

U udruženju je dvadeset žena, različite dobi, zanimanja i profesija. Neke su članice folklornog ansambla, druge izrađuju ukrasne i upotrebne predmete, vezu, štrikaju, ili spremaju razna jela po starim receptima. Sve ih je, kaže Valadinovićeva, spojila ljubav prema srpskoj tradiciji i običajima.

-Ja bih rekla da su ovo žene, majke i kraljice koje mogu sve. Jedna drugoj smo uvijek podrška, ne samo ovdje u udruženju nego i mimo toga, postale smo kao velika porodica - kaže Varadinovićeva.

Udruženje žena “Ivanin zlatni vez” nedavno je obilježilo prvu godišnjicu postojanja. U tom periodu uvježbale su dvije zahtjevne koreografije, same izradile narodnu nošnju i ukrase, adaptirale i opremile prostorije u Donjoj Crkvini, gdje dva puta sedmično održavaju probe.

- Ovaj prostor same uređujemo, naravno, tu su i naši muževi koji nam pomažu - kaže Branka Vuković i dodaje da su žene veoma zahvalne Savjetu mjesne zajednice koji im je ustupio prostorije, ali i svim mještanima Donje Crkvine i okolnih sela koji im pomažu i tako što im poklanjaju razne starine i upotrebne predmete, neke stare i 100 godina.

Ovaj ženski folklorni ansaml ubrzo je pronašao put do publike, kako u Šamcu i Republici Srpskoj tako i u Srbiji. “Zlatnim vezom” povezuju se sa sličnim ansamblima i udruženjima, gradeći prijateljsva i razmjenjujući iskustva.

- Nastupale smo u gradovima u okruženju, ali posebno upečatljiv je susret veterana folklornih ansambala na Zlatiboru koji ima međunarodni karakter. Učestvovale smo dva puta i utisci su prelijepi - kaže Ivana Bendarević ističući da takvi susreti mnogo znače za upoznavanje, razmjenu iskustava i sklapanje prijateljstava.

Udruženje žena “Ivanin zlatni vez” će, u znak zahvalnosti i dobre saradnje sa Mjesnom zajednicom Donja Crkvina, povodom Srpske nove godine 13. januara organizovati program, posluženje i novogodišnje paketiće za svu djecu iz tog mjesta.

M. L.